Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı Can Çaka’nın Değerlendirmesi

Böylesine zorlu bir yılda bu denli güçlü sonuçlar açıklamaktan son derece mutlu olduğumu belirtmek isterim. İş sürekliliğini sağlamak için değişen ortama uyum sağlama becerilerinden dolayı çalışanlarımıza da ayrıca minnettarım. Koşulların her zamankinden daha zor olduğu bu dönemde açıklanan bu güçlü sonuçlar çalışanlarımızın sıkı çalışmalarının ve işe olan bağlılıklarının bir kanıtıdır. Yıl boyunca stratejimiz netti. İlk önceliğimiz her zaman çalışanlarımızın sağlık ve refahını sağlamak oldu. İkinci olarak, müşterilerimize kesintisiz hizmet verebilmek adına tüm süreçlerimizin kusursuz bir şekilde işlemesini sağladık. Topluma sağladığımız desteği de içinde bulunduğumuz bu zor zamanlarda artırdık.

Kovid-19 salgınının başlangıcından itibaren stratejik odak alanlarımız doğrultusunda değer yaratmaya devam etmek için insana öncelik verdik, çok paydaşlı bir yaklaşım benimsedik ve hayata geçirdik. Güçlü ürün portfoyümüz, faaliyet gösterdiğimiz pazarlardaki lider konumumuz, operasyonlarımızın coğrafi çeşitliliği ve finansal disipline olan bağlılığımız, stratejimizin temel dayanaklarıdır.

Pandemi nedeniyle hükümetler tarafından alınan tedbirlerin ve ilgili pazarlardaki ekonomik aktivitenin yavaşlamasının etkilerini hafifletmek için giderlerimizi önemli ölçüde azalttık, işletme sermayesi yönetiminde gerekli aksiyonları aldık ve finansal disiplin odağında birçok senaryo üzerinde çalıştık. 2020'yi güçlü bir bilanço ve sağlıklı bir likidite pozisyonu ile tamamladığımız için çok mutluyum. Finansal disipline olan bağlılığımızın ve aldığımız önlemlerin bir sonucu olarak, finansal performansımız ve borçluluk oranımız pandemi öncesi dönemden bile daha iyi bir seviyede gerçekleşti. Kapsamı genişletilen Sıfır Tabanlı Harcama programımızla birlikte maliyet ve giderlerin optimizasyonuna ilişkin girişimlerimiz sayesinde operasyonel giderlerde 177 baz puan tasarruf sağlandı ve bunun sonucunda konsolide FAVÖK marjımız son 8 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bugüne kadarki en yüksek seviye olan 3,0 milyar TL serbest nakit akımının bir sonucu olarak kaldıraç oranımız rekor düşük seviyede gerçekleşti. Hissedar değerini maksimize etmeye yönelik taahhüdümüz doğrultusunda Yönetim Kurulumuzun 2020 yılı için 1,1 milyar TL temettü önerdiğini duyurmaktan da çok mutlu olduğumu belirtmek isterim.

2020'nin benzeri görülmemiş zorluklarına rağmen, dijital altyapımıza yatırım yapmaya devam ettik. 2020 yılı, dijital dönüşümümüz için en önemli adımları attığımız ve pandemi döneminde organizasyonel yeteneklerimiz üzerindeki olumlu etkisinden erken faydalandığımız ilk yıl oldu. Üretimden pazarlamaya ve satışa kadar tüm süreçlerimizde geleceğimizi şekillendiren iş modelimizin en önemli bileşeni dijitalleşme oldu.

Ayrıca inovasyon yeteneklerimizi geliştirmeye devam ettik ve markalarımızın gücünü artırdık. Bira tüketiminin daralma gösterdiği bir yılda Efes markalarının yeni bir üretim tekniği ile gerçekleştirilen relansmanı, markalarımızın ve pazarlarımızın uzun vadeli potansiyeline olan inancımızın bir kanıtıdır.

2021 yılı, devam eden zorluklar ve belirsizliklerle başladı. Operasyonlarımızın genelinde tüketici talebinde kademeli bir iyileşme öngörüyor; ancak yılın ikinci yarısına kadar sürdürülebilir bir normalleşme olmasını beklemiyoruz. Normalleşme sürecinde, 2021 yılında tüketim ve hacim büyümesini artırmak için yatırım yapmaya devam edeceğiz.