Tarihçe

  • 1969 Year
    1969

    Grubun ilk markası Efes Pilsen, Efes İçecek Grubu’nun ilk bira fabrikaları olan Erciyas Biracılık (İstanbul) ve Ege Biracılık (İzmir) fabrikalarında üretilerek piyasaya sunuldu.

  • 1971

    Grubun şerbetçiotu ihtiyacını karşılayan Tarbes üretime başladı.

  • 1973

    Afyon malt fabrikası üretime başladı.

  • 1974

    Grubun üçüncü fabrikası olan Güney Biracılık üretime başladı.

  • 1984

    Grubun ikinci malt üretim fabrikası olan Anadolu Biracılık üretime başladı.

  • 1986 Year
    1986

    Türkiye pazarlama ve satış şirketi Efes Pazarlama (“EFPA”) kuruldu.

  • 1993

    BDT ülkelerine yönelik CocaCola şişeleme yatırımlarını gerçekleştirmek amacıyla Efes Sınai Yatırım Holding A.Ş. (“Efes Sınai”) kuruldu.

  • 1994

    Efes Sınai’nin %25’i özel sermaye arzı ile yabancı kurumsal yatırımcılara satıldı.

  • 1995

    Efes Sınai’ye bağlı Coca-Cola şişeleme tesisi CocaCola Almaty Bottlers (“CCAB”), Kazakistan, üretime geçti.

    En gelişmiş teknolojiyi kullanan Ankara Biracılık, Grubun dördüncü bira fabrikası olarak üretime başladı.

  • 1996

    Kazakistan’da bulunan Karaganda Biracılık özelleştirme yoluyla satın alındı.

    Efes Sınai’ye bağlı CocaCola Bishkek Bottlers (“CCBB”) ve Azerbaycan Coca-Cola Bottlers (“ACCB”) üretime başladı.

    Türkiye Coca-Cola operasyonlarının %80’ini teşkil eden Coca-Cola şişeleme ve pazarlama şirketleri Ansan, Maksan, Meda ve Mepa hisselerinin %33’ü, The Coca-Cola Company’den (“TCCC”) satın alındı.Türkiye Coca-Cola operasyonlarının %80’ini teşkil eden Coca-Cola şişeleme ve pazarlama şirketleri Ansan, Maksan, Meda ve Mepa hisselerinin %33’ü, The Coca-Cola Company’den (“TCCC”) satın alındı.

  • 1998

    Efes Sınai’nin %48’inin, İMKB ve Londra borsalarında halka arzı gerçekleşti.

    Türkiye’nin tek yetkili Coca-Cola şişeleyicisi CocaCola Bottlers of Turkey (“CCBT”) kuruldu. Anadolu Efes’in bu ortaklıktaki payı Anadolu Grubu ile birlikte %40’a yükseldi.

    Grubun Ploiesti fabrikası Romanya’nın en modern bira fabrikası olarak üretime başladı.

    Toros Biracılık’ın mal varlığı ve “Marmara” markasının satın alınmasıyla, Grubun Türkiye’deki fabrika sayısı beşe yükseldi.

    Uluslararası bira operasyonlarını yürüten Efes Breweries International (“EBI”), Hollanda’da kuruldu.

  • 1999

    Moskova Efes Biracılık malt üretimine başladı.

    “Stary Melnik” markası, Rusya’da lanse edildi.

    EBRD ve Moskova Belediyesi’nin de ortak olduğu Moskova Efes Biracılık (“MEB”), Moskova’da kurulan modern bira fabrikasında üretime başladı.

  • 2000 Year
    2000

    CCBT, Coca-Cola İçecek Üretim ve Coca-Cola Satış ve Dağıtım olarak iki şirket altında yeniden yapılandırıldı.

    Efes İçecek Grubu’nun, halka açık olan dört bira ve malt şirketinin (Erciyas Biracılık, Ege Biracılık, Güney Biracılık ve Anadolu Biracılık) tek bir çatı altında birleştirilmesiyle Anadolu Efes kuruldu. 

    Miller Genuine Draft’ın lisanslı üretimine İstanbul tesislerinde başlanarak ilk defa Türkiye bira pazarında premium segment yaratılmış oldu.

  • 2002

    Türkiye CocaCola şişeleme operasyonu yeniden yapılandırılarak bir üretim şirketi olan CCİ ve onun sahibi olduğu bir satış ve pazarlama şirketi halini aldı.

    EBI bir sermaye artışına giderek sermayesinin %15’ini yabancı kurumsal yatırımcılara özel bir arz ile sattı. 

    Anadolu Efes, Beck’s markasını Türkiye’de üretmek, pazarlamak ve satmak üzere Interbrew ile bir lisans anlaşması imzaladı.

    Anadolu Efes Depo Sertifikaları Level-1 seviyesinde işlem görmeye başladı. 

  • 2003

    Sırbistan’ın Belgrad kenti yakınlarında bulunan Pancevo bira fabrikasının çoğunluk hissesi satın alındı. Fabrikanın ismi Efes Weifert olarak değiştirildi.

    Rusya’nın Urallar bölgesinin Ufa kentinde bulunan Amstar bira fabrikası satın alındı.

    Almati (Kazakistan) kentinde kurulan yeni bira fabrikasında üretime başlandı.Rusya’nın Rostov kentinde kurulan yeni bira fabrikasında üretime başlandı.

    Moldova’nın Kişinev kentinde bulunan Vitanta Intravest S.A. bira fabrikası satın alınarak, Efes Vitanta Moldova Biracılık kuruldu. Moldova’da biranın yanı sıra meşrubat ve su piyasalarında lider konuma gelindi.

  • 2004

    Sırbistan’da Zajecar bira fabrikasının çoğunluk hissesinin satın alınmasıyla, EBI, Sırbistan’daki üçüncü büyük bira şirketi konumuna geldi.

    EBI Londra Borsası’nda kote olarak halka açıldı.

  • 2005

    Dünya’da ilk kez fıçı şeklinde ambalajlanan fıçı bira Türkiye’de pazara sunuldu.

    Anadolu Efes meşrubat operasyonlarını yeniden yapılandırarak tüm meşrubat faaliyetlerini Coca-Cola İçecek çatısı altında topladı.

    Efes Sınai, Ürdün’deki CocaCola şişeleme faaliyetlerini yürüten The Coca-Cola Bottling Company of Jordan şirketinin %90’ını satın aldı.


    Efes Sınai, yerel bir ortakla Irak’ta Coca-Cola markalı ürünler için münhasıran bütün ülkeyi kapsayan satış ve dağıtım haklarını ve Irak pazarı için üretimi de içeren şişeleyici firma olma opsiyonunu elde etti.

  • 2006

    Mahmudiye” kaynak suları CCİ tarafından satın alındı.

    Anadolu Efes’in tüm meşrubat operasyonları yeniden yapılandırılarak CCİ çatısı altında topladı ve CCİ ile Efes Sınai’nin CCİ bünyesinde birleşmeleri 25 Aralık 2006 tarihinde tescil edilerek tamamlandı.

    CCİ hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda halka arz edildi.

    Rusya’da faaliyet gösteren yedinci büyük bira üreticisi Krasny Vostok Bira Grubu (“KV Grubu”) satın alındı.

    EBI’nin Romanya’da InBev S.A. (“InBev”) ile %50 - %50 müşterek ortaklık şeklinde faaliyet gösteren bira fabrikasındaki hisseleri InBev’e satıldı.

  • 2008

    CCİ, çoğunluk hissesi TCCC’ye ait olan CocaCola Beverages Pakistan Ltd. (“CCBPL”) hisselerinin %49’unu satın aldı.

    CCİ, TCCC’ye ait olan ve Türkiye’de bitki çayları, meyve çayları, yeşil çay ve siyah çay üreten Doğadan Gıda Ürünleri Sanayi ve Pazarlama A.Ş. (“Doğadan”) ürünlerinin Türkiye’de satış ve dağıtımını gerçekleştirmek için anlaştı.

    EBI Gürcistan’ın önde gelen bira şirketi Lomisi Ltd’nin %100’ünü satın aldı.

    EBI ve Heineken, Sırbistan ve Kazakistan pazarlarında stratejik işbirliğine gitme kararı aldı ve planlanan işletme birleşmeleri sırasıyla yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde tamamlandı.

  • 2009 Year
    2009

    CCİ doğal kaynak suyu şirketi Sandras’ın su faaliyetlerine ilişkin bir kısım varlık, hak, izin ve lisanslarını satın aldı.

    Anadolu Efes, Türkiye’de meyve suyu konsantresi üretimi ve yurtiçi/yurtdışına satışını yapan Anadolu Etap Tarım ve Gıda Ürünleri Ambalaj Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (“Etap”) %33,3’ünü satın aldı.

    Anadolu Efes, EBI’nin kendi mülkiyetinde bulunmayan depo sertifikalarının toplanması amacıyla çağrıda bulundu. Çağrı sonucunda Anadolu Efes’in EBI’de sahip olduğu hisse oranı %73,5’e yükseldi.

    Anadolu Efes, 2009 yılında faaliyette bulunduğu tüm ülkelerde yeni logosu ve ambalajlarıyla “Efes” markasının relansmanını gerçekleştirdi.

  • 2010

    CCİ’nin Bursa fabrikasında üretimi başlayan “Damla Minera” ile maden suyu segmentine girilmiş oldu

    Anadolu Efes’in EBI’nin sermayesindeki payı %100’e çıktı. EBI’nin Londra Borsası’ndaki kotasyonu 6 Ekim itibarıyla sona erdi.

    “Efes Pilsener” markasının, Anadolu Efes’in Almanya’da kurulan %100 iştiraki Efes Deutschland GmbH tarafından satılmak üzere Einbecker Brauhaus AG adlı firma tarafından fason üretimine başlandı.

  • 2011

    Anadolu Efes, dünyanın en büyük bira üreticilerinden biri olan ve bira faaliyetleri ve dağıtım anlaşmaları altı kıtaya yayılan SABMiller ile işbirliği anlaşması imzaladı.

  • 2012

    CCİ gerçekleştirilen satın alma ile Güney Irak pazarına girdi.

    SABMiller’ın Rusya ve Ukrayna’daki tüm bira operasyonları devralındı. Yeni oluşum Anadolu Efes’in Rusya’da varolan operasyonları ile birleşik olarak faaliyet göstermeye başladı.

  • 2015

    CCI’nin Duşanbe (Tacikistan), Astana (Kazakistan) ve Multan (Pakistan) fabrikaları üretime başladı.

  • 2016

    SABMiller’ı devralan AB InBev Anadolu Efes’in yeni ortağı oldu.

  • 2017

    Anadolu Efes, ürünleriyle dünyanın en prestijli marka ödüllerinden birisi olan World Branding Awards’ta “Yılın Markası” ödülüne layık görüldü.

    Anadolu Efes ve AB Inbev Rusya ve Ukrayna operasyonlarının birleşmesine yönelik prensip anlaşmasına vardı. 

    CCİ’nin Türkiye’deki 10. fabrikası Isparta’da üretime başladı.

  • 2018

    EFES Pilsen, dünyanın en güvenilir ve bağımsız bira akademilerinden Alman VLB Berlin tarafından Türkiye’de ilk kez üstün kalite sertifikasına layık görüldü. 

    Coca-Cola Pakistan Faysalabad fabrikasında üretime başladı.

  • 2020

    Anadolu Efes bira ustaları ve mühendisleri, İzmir’deki Ar-Ge merkezinde yaptıkları uzun çalışmalar sonucunda, +1 Dinlendirme tekniğini geliştirdi.

    Yeni üretim tekniği Bira Standartları Enstitülerinden VLB Berlin tarafından onaylandı ve uluslararası patentinin alınması için gerekli başvuru yapıldı.

  • 2021

    Yenilikçi çalışmalarla, bira kültürünü geliştirmek ve dünya bira pazarında daha fazla söz sahibi olmak için Anadolu Efes Yenilik Atölyesi isimli global inovasyon merkezini kurdu.

  • 2022

    Alman bira uzmanları ile birlikte geliştirilen Bremen 1827 markamız Türkiye’de piyasaya sürüldü.

  • 2023

    Anheuser Busch InBev SA/ NV’in AB InBev Efes B.V.’deki kontrol gücü olmayan paylarının Efes Breweries International B.V. tarafından satın alınması konusunda anlaşmaya varılmıştır.