Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı Can Çaka’nın Değerlendirmesi

Bir çeyrekte daha güçlü sonuçlar elde etmekten son derece mutluyum. Pandemiye ilişkin kısıtlamaların kalkması sonucunda mobilitenin artmasıyla üçüncü çeyrekte başarılı bir hacim performansı elde ettik. Konsolide bazda yıllık %9 oranında hacim büyümesine ek olarak, geçen yıla kıyasla birim fiyatlardaki güçlü artış sayesinde %30'un üzerinde bir ciro büyümesi kaydettik. Temmuz ayında Rusya bira operasyonumuzda şimdiye kadarki en yüksek aylık satış hacmini kaydederken, benzer şekilde Türkiye meşrubat operasyonumuzun aylık satış hacimleri de rekor seviyede gerçekleşmiştir. Karlılık marjlarımız ise bir önceki senenin yüksek bazı sebebiyle geçen yılın altında kalırken, emtia ve hammadde fiyatlarındaki son dönemde yaşanan artıştan da etkilenmiştir.

Bira grubunda, Rusya ve BDT ülkeleri başta olmak üzere uluslararası bira operasyonlarının güçlü performansı sayesinde 2021 yılının ilk yarısındaki hacim artış ivmemizi bu dönemde de sürdürdük. Meşrubat operasyonlarında Türkiye ve Pakistan güçlü bir çeyrek daha kaydederken, BDT ülkeleri de çift haneli büyüme elde etmişlerdir.

Geçen yılın yüksek bazına rağmen Rusya'da üçüncü çeyrekte neredeyse çift haneli büyüme kaydetmiş olmamızın oldukça cesaret verici olduğunu belirtmek isterim. Büyüme, olumlu pazar dinamikleri ile desteklenirken premium, alkolsüz ve düşük alkollü bira segmentlerinin yanı sıra biraya yakın diğer kategorilerin gelişiminden de fayda sağlamıştır. Salgının etkilerine rağmen, Rusya'da yıl başından bu yana elde ettiğimiz bu güçlü sonuçlar elde etmemiz etkin saha uygulamalarımız, ticari mükemmelliğe olan bağlılığımız ve tüketicilere uygun seçenekler sunan mükemmel portföy sayesinde gerçekleşmiştir. Ukrayna ise rekabete göre yüksek fiyat düzenlemeleri nedeniyle bir kez daha zorlu bir çeyrek geçirmiştir. BDT ülkelerinde başarılı pazar uygulamaları ve alkolsüz ve aromalı bira çeşitleri dahil olmak üzere farklılaştırılmış ürün portföyümüzle liderliğimizi sürdürdük. Coğrafi ayak izimizi genişletme stratejimiz doğrultusunda Çin, Beyaz Rusya ve ayrıca Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerine yapılan ihracatlar çift haneli artışlar göstererek bira ihracat hacimlerine önemli katkılar sağlamışlardır.

Türkiye'de “+1 dinlenmiş” lansmanına ilişkin yatırımlarımızı sürdürerek paydaşlarımızla etkileşimimizi artırmaya devam devam ettik. Şirketimizin yenilikte lider olma yaklaşımı ile İzmir'deki inovasyon merkezimizde (Anadolu Efes Yenilik Atölyesi) geliştirdiğimiz Türkiye'de üretilen ilk glutensiz birayı “Efes Glutensiz”i pazara sunduk. Lansman üzerinden henüz çok kısa bir süre geçmesine rağmen güçlü dinamikler görmek bizi çok heyecanlandırıyor.

Eylül ayının sonunda Şirketimiz için önemli bir kilometre taşı sayılacak Özbekistan meşrubat operasyonlarını satın alma işlemini tamamladık. Güçlü büyüme potansiyeli barındıran Özbekistan operasyonunun önümüzdeki dönemde büyüme dinamiklerimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.

Yükselen emtia fiyatları, kurlardaki değişkenlik ve yüksek enflasyon ortamı, bu çeyreğin başından itibaren karlılığımızı baskılamaya başladı. Ancak, bu zorlukların üstesinden gelmek için fiyat düzenlemeleri uygulayarak ve riskten korunma araçlarını kullanarak, yılın geri kalanı ve 2022 yılındaki marjlar üzerindeki etkiyi sınırlandırmak adına şimdiden her operasyonumuzda aksiyonlar almaya başladık. Faaliyet gösterdiğimiz pazarlardaki güçlü konumumuz, geniş premium marka portföyümüz, kuvvetli fiyatlandırma gücümüz, sıkı gider yönetim kabiliyetlerimiz bu zorlukların üstesinden gelebilmemizi sağlayacak en önemli etkenler olacaktır.