Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı Can Çaka’nın Değerlendirmesi

Zorluklarla dolu bir yılı geride bırakırken, neredeyse tüm kalemlerdeki hedeflerimizi aşarak bir kez daha güçlü sonuçlar elde etmiş olmaktan memnun olduğumu belirtmek isterim. Yıla hareketliliği kısıtlayıcı önlemler ile başlamanın ardından kısıtlamalar üst üste birkaç ay süren sokağa çıkma yasakları ve açık satış noktalarının kapanmaları ile devam etti. Yılın ikinci yarısında ise COVID-19’a ilişkin bu önlemler hafiflerken, emtia ve hammadde fiyatları sert bir yükseliş gösterdi. Makroekonomik gelişmeler ile artan enflasyon ve döviz kurundaki dalgalanmalar, yılın geri kalanı için planlarımızı yeniden gözden geçirmemize neden oldu. Yine de böylesine zorlu bir yılda güçlü bir gelir artışı, sağlam marjlar elde ederken bugüne kadarki en yüksek serbest nakit akımı seviyesine ulaşmayı da başardık. Yönetim Kurulumuzun 2021 yılı için 1,1 milyar TL kar payı dağıtımını teklif ettiğini de paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Bira grubunda uluslararası operasyonlarda yıl boyunca istikrarlı ve güçlü bir hacim performansı sergiledik. Meşrubat operasyonlarında ise hem Türkiye hem de uluslararası operasyonlarda güçlü sonuçlar elde edilerek çift haneli büyüme kaydedilmiştir.

Rusya bira pazarı, yıl içindeki zorluklara rağmen, 2021 yılında düşük-tek haneli oranda büyüme kaydederken, Rusya bira operasyonlarımız orta-yüksek tek haneli büyüme gerçekleştirmiştir. Rusya'da, premium segmentte ve alkolsüz ve aromalı kategorilerde elde edilen başarılı performans sayesinde art arda dördüncü yılda da büyüme sergilediğimiz için çok mutluyum. Yeni ürün lansmanlarıyla desteklenen her iki kategoride de çift haneli büyüme oranları kaydedilmiştir. 2021 yılı Ukrayna bira pazarı için oldukça zor bir yıl olmuştur. Hacimlerimiz, Beyond Beer segmentinde kvas ve cider kategorilerindeki büyümeden olumlu etkilenmişlerdir. Her ikisinin de pazarı yüksek tek haneli-düşük çift haneli büyüme göstermiş olup bu segmentte payımız da dönem içinde artış göstermiştir. BDT operasyonları, güçlü satış hacimleri ve fiyatlandırmadan fayda sağlayarak, çift haneli gelir büyümesi kaydetmiş ve yıl boyunca üstün performans sergilemiştir. Ayrıca bu dönemde ihracat hacmimizi üç yıl içerisinde iki katına çıkarma hedefimize ulaştık ve şimdi kendimize yeni hedefler koymak için daha da heyecan duyuyoruz.

2021 yılında kısıtlamalardan en çok etkilenen operasyonumuz olan Türkiye’de bira satış hacmimiz %5'in üzerinde büyüdü. Yıl boyunca Efes +1 relansmanına ilişkin pazarlama çalışmalarımızı sürdürürken portföyümüzü geliştirmeye de odaklandık. Bud geçen yıla göre pazar payını neredeyse ikiye katlarken, üst popüler segmentteki portföyümüz ise en yüksek satış hacmine ulaşmıştır. Yeni lansmanını yaptığımız Efes Glutensiz markamızın başarılı performansını göz önünde bulundurarak, yenilikçilik konusunda lider olma kararlılığımız doğrultusunda inovasyonlarımıza 2022 yılında da devam edeceğiz. 2022 yılının faaliyet ortamı açısından kolay olmayacağının farkındayız. Yıla iyi bir başlangıç yaptık, ancak tüm operasyonlarda uygulanan fiyat artışları şüphesiz yılın geri kalanında faaliyet gösterdiğimiz pazarlardaki hacimlerimizi etkileyecektir. Bunun yanı sıra enflasyonist ortam da tüketicinin satın alma gücünü etkileyebilir. Ancak bu zorlukların üstesinden gelmek için önceliklerimizi, stratejilerimizi ve yol haritalarımızı belirledik. Litre başı gelirlerdeki güçlü artış, sıkı gider yönetimi ve riskten korunma araçlarının etkili kullanımı ile bu yıl da hedeflerimize ulaşacağımızdan eminim.