Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı Can Çaka’nın Değerlendirmesi

İlk çeyrekteki güçlü performansın ardından küresel gerilimlerin ve fiyat artışlarının baskısının arttığı böylesine olağanüstü bir dönemde bu çeyrekte de çok başarılı sonuçlar açıklıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu sonuçlar, belirsizlikleri fırsatlara dönüştürme yeteneğimizin bir kanıtıdır. Hacim ve değer bazında pazar payı dengesini kurarken kaliteli büyüme sağlamak için gösterdiğimiz aralıksız çabalarımız sonuçlarını verdi. Ukrayna operasyonlarımız 24 Şubat'tan bu yana durmuş olmasına rağmen, bu çeyrekte düşük-onlu seviyede hacim artışı elde ettik. Bu büyüme, pandemi sonrası ticaretin toparlanmasıyla hacimleri tekrar 2019 seviyelerine geri getirmemizi sağladı. Satış gelirleri, asıl olarak, zamanında yapılan fiyatlandırmalar, premium segmente olan odağımız ve etkin iskonto yönetimimizin yanı sıra yerinde tüketim noktalarındaki toparlanmayla %136 oranında artış gösterdi. Ayrıca, çeşitlendirilmiş coğrafi ayak izimizin bir avantajı olarak kur çevrim etkisi de gelir artışımızı destekledi. Maliyet ve gider yönetiminin her zamankinden daha zorlayıcı olduğu bir ortamda FAVÖK (BMKÖ) marjımızı artırmayı da başardık. Bunun da ötesinde, nakit yaratımımız, her ne kadar önümüzdeki dönemde normal seviyelerine dönmesi beklense de, tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştı.

Rusya operasyonlarımızda, artan enflasyonist ortamın olumsuz etkilerini bertaraf etmek için fiyat düzenlemeleri yapmaktayız. Nisan ayına kadar tüketici talebi oldukça güçlü olmasına rağmen, sene başındaki beklentilerimize uygun olarak Mayıs ve Haziran aylarında tüketimde bir miktar yavaşlama gözlemledik. Bu sebeple, hacim beklentimiz açısından yılın geri kalanı için temkinliyiz. Bu çeyrekte elde ettiğimiz güçlü sonuçların ortaya koyduğu gibi, gelir büyümesi yönetimimiz hacim ve karlılık performansı arasında doğru dengeyi bulma stratejimiz doğrultusunda devam ediyor. Türkiye operasyonlarında, turizm faaliyetlerindeki istikrarlı iyileşme hacimleri desteklerken, yerinde tüketim noktalarındaki toparlanmanın olumlu etkisini gördük. Ayrıca, portföyümüzün en yeni ürünü olan “Bremen 1827”nin, lansmanından bu yana sadece bir ay geçmesine rağmen gösterdiği başarılı performanstan da çok memnunum. Bunun sadece bir başlangıç olduğundan eminim ve yüksek kaliteli lagerimizin artan başarılarını görmek için sabırsızlanıyorum.

24 Şubat tarihinde açıkladığımız üzere Ukrayna operasyonumuzda Çernigiv, Harkov ve Mikolayiv şehirlerinde üç bira fabrikamızda faaliyetlerimizi durdurmuştuk. Halen devam eden risk analizi ve genel değerlendirmelerimiz ışığında, Çernigiv fabrikamızdaki operasyonların potansiyel olarak yeniden başlayabileceğine karar verdik. İlk aşamada, çalışanlarımızın güvenli bir şekilde işlerine geri dönebilmesi ve bira fabrikamızın teknik olarak hazır hale gelebilmesi için gerekli risk değerlendirme çalışmaları tamamlanacaktır. Güvenlik ve emniyet değerlendirmemize bağlı olarak; Çernigiv'de yılın 4. çeyreğinde üretime başlamayı hedeflerken, üretim başlayana kadar satış ve dağıtım ithal ürünlerle desteklenecektir.

Enflasyonist baskıların çok yakın bir gelecekte ortadan kalkması beklenmediğinden yılın geri kalanı için temkinli duruşumuzu devam ettiriyoruz. Öte yandan, geçen seneye göre daha düşük seyreden  emtia fiyatları bize yılın geri kalanındaki ve hatta 2023 yılı için açık pozisyonumuzun bir kısmını kapatma imkanı veriyor. Tüketici talebi açısından yılın ikinci yarısının, ilk yarısından biraz daha zorlu olacağı beklense de, güçlü ivmemizi sürdürmeye kararlıyız. İlk yarıda elde edilen güçlü sonuçlarla birlikte, 2022 yılı için beklentilerimizi yeniden gözden geçirdik. Bira operasyonlarında beklentilerimizin iyileşmesiyle birlikte bira grubu gelirlerinin kur etkisinden arındırılmış olarak yüksek onlu seviyelerde büyüyeceğini, FAVÖK (BMKÖ) marjının ise yatay kalacağını ya da 100 baz puan artacağını öngörüyoruz.

Ekibimin her üyesini özverili çalışmaları ve zorlukları aşma ve sınırların ötesine geçme konusundaki bitmeyen tutkuları için tebrik etmek istiyorum.