Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı Can Çaka’nın Değerlendirmesi

Faaliyet ortamındaki belirsizlik ve zorluklara rağmen, marka portföyümüzün gücünü, işimizin çevikliğini ve değer odaklı büyüme stratejimizi yansıtan bu denli güçlü sonuçları art arda üç çeyrekte de elde etmek bizim için gurur verici. ÇALIŞANLARIMIZIN özverisi, çalışkanlığı ve çevikliği bu başarının yapı taşlarıdır. Yaz aylarında gerçekleştirdiğimiz başarılı pazar uygulamalarımız ve yeni lansmanlarımızla desteklenen güçlü performansımız sayesinde uzun vadeli hedeflerimize ulaşma yolunda hız kazandık ve bunun sonucunda konsolide satış hacmimiz, geçen yılın yüksek bazına rağmen bu çeyrekte de artış gösterdi. Ayrıca, güçlü gelir büyümesi, operasyonel verimlilik ve tasarrufların yanı sıra emtia ve hammadde fiyatlarındaki artışlara karşı koruma sağlayan riskten korunma mekanizmalarının etkin kullanılmasıyla üstün bir finansal performans sergiledik. Böylece, yılın dokuz ayında bugüne kadarki en yüksek seviye olan 7,1 milyar TL’lik serbest nakit akımı yaratarak bilançomuzu daha da sağlamlaştırdık.

Tüm operasyonlarımızda pazar liderliğimizi korurken, BDT ve Türkiye bira pazarlarındaki payımızı artırdık. Türkiye'de açık nokta satışlarında pandemi sonrası görülen toparlanma ve başarılı turizm sezonu bu çeyrekte bira pazarının performansına katkıda bulundu. Tüketici talebi ve harcanabilir gelirdeki düşüşe rağmen, olumlu pazar ivmesi ve geçen yılki düşük bazın etkisiyle güçlü bir hacim büyümesi elde ettik. Yeni lansmanı yapılan “Bremen 1827” markamıza tüketici ilgisi ivme kazandı ve bu çeyrekte elde ettiğimiz güçlü hacmi büyümesi de bunun bir kanıtıdır. BDT operasyonlarındaki büyüme, özellikle Gürcistan ve Kazakistan’daki başarılı pazar uygulamalarından kaynaklandı. Kazakistan’da alkolsüz segmentteki marka lansmanları ve Gürcistan’daki meşrubat satış hacimlerindeki artış hacim performansını destekledi.

Rusya bira operasyonlarında, maliyet enflasyonunun etkilerini azaltmak amacıyla yılın ilk yarısında uygulanan fiyat artışları, Haziran ayında tüketici talebi üzerinde öncü etkilerini gösterirken, Temmuz ve Ağustos aylarındaki performans iyi hava koşullarının desteğiyle toparlanma gösterdi. Eylül ayında geçen seneye göre daha soğuk hava şartları ile birlikte fiyatlama ve promosyonlardaki rekabetin artması sebebiyle hacimlerde ivme kaybı yaşandı. Bu dönemde aynı zamanda bira pazarının da daraldığı gözlemlenirken yavaşlamanın yılın son çeyreğinde de sürmesi bekleniyor. Buna rağmen, karlılık ve hacim performansı arasında doğru dengeyi bulma konusunda uzun süredir devam eden stratejimize dayanan taahhüdümüz nedeniyle Rusya operasyonumuz karlılık açısından güçlü performansını sürdürmektedir.

Sonuç olarak, bira grubunda, güçlü hacim ivmesi ve etkin gelir büyümesi yönetimi sayesinde yılbaşından bu yana gelir ve karlılık performansı planladığımızın çok üzerinde gerçekleşti. Yılın son çeyreğinde karşımıza çıkması muhtemel zorlukların farkında olmakla beraber dokuz ayda elde ettiğimiz sağlam sonuçlarla bira grubu beklentilerimizi iyileştiriyoruz. Böylece, bira grubu gelirlerinin kur etkisinden arındırılmış olarak düşük-orta yirmili seviyelerde büyüyeceğini, FAVÖK (BMKÖ) marjının ise yaklaşık 400 baz puan artacağını öngörüyoruz.

2023 yılına doğru yaklaşırken, makroekonomik dalgalanmaların, devam eden enflasyonist ortamın ve olası tedarik zinciri darboğazlarının etkilerini azaltmak için hammadde alımlarının erken yapılması, ön alımlara bağlı olarak stok seviyesinin artırılması ve riskten korunma araçlarının kullanması gibi ön hazırlıklarımızı yapıyoruz. Faaliyet ortamı zorlu olmaya devam etse de uzun vadeli hedeflerimiz doğrultusunda kaydettiğimiz ilerleme cesaret verici olup paydaşlarımıza sürekli olarak değer sunmayı başarıyoruz.