Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı Can Çaka’nın Değerlendirmesi

6 Şubat'ta meydana gelen ve Türkiye'nin 11 ilinde milyonlarca vatandaşımızı etkileyen yıkıcı depremlerden dolayı derin üzüntü duyuyorum. Ailelerini veya yakınlarını kaybedenlere başsağlığı, yaralananlara ise acil şifalar diliyorum. Hiçbir çalışanımızın hayatını kaybetmediğini bilmek bizim için bir teselli olsa da yakınlarını kaybeden meslektaşlarımız ve iş ortaklarımız için çok üzgün olduğumuzu belirtmek isterim. Deprem haberini alır almaz ilk odak noktamız çalışanlarımız, iş ortaklarımız ve ailelerinin sağlık ve güvenliği oldu. Dayanışma çerçevesinde, depremden etkilenen vatandaşlarımıza sosyal yardım sağlamak için çalışanlar, iş ortakları, yerel belediyeler ve STK'lar ile koordineli olarak çalışıyoruz ve ihtiyaçlarını karşılamak için bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu durumun toparlanması uzun zaman alacak olsa da yaralarımızı hep birlikte dayanışma içinde iyileştireceğiz.

Zorluklarla dolu bir yılı geride bırakarak şimdi zorlu yeni bir yıla doğru ilerliyoruz. Böylesine zor bir yılı, her çeyrekte art arda beklentilerimizi iyileştirerek olağanüstü sonuçlarla tamamlamanın memnuniyetini yaşıyoruz. Hedeflerimizin neredeyse tamamında beklentilerimizi karşılamayı başardık ve finansal metriklerde rekor seviyelere ulaştık. Faaliyet gösterdiğimiz birçok pazarda enflasyonist baskılarla karşılaşmamıza rağmen, son 10 yılın en yüksek konsolide FAVÖK (BMKÖ) marjına ulaştık. Ayrıca, Yönetim Kurulumuz'un 2022 yılı için 1,3 milyar TL temettü teklifinde bulunduğunu da memnuniyetle paylaşmak isterim.

Bira grubundaki satış hacimleri Ukrayna haricinde tüm sene boyunca güçlüydü. Coğrafi çeşitliliğimiz sayesinde bazı pazarlardaki hacim baskıları diğer operasyonlarımızdaki güçlü sonuçlarla dengelendi. Ürün çeşitlendirilmesi açısından alkolsüz, düşük alkollü ve bira dışı kategorilerde operasyonlarımızın neredeyse tamamında iyi sonuçlar görmek cesaret vericiydi. Meşrubat grubunda, Özbekistan'ın başarılı entegrasyonu ve uluslararası pazarlarda sağlanan güçlü ivme, sağlam operasyonel performans elde etmemizi sağladı.

Rusya'da yılın başındaki güçlü talep, ikinci yarıda yavaşlayarak pazarda bir önceki yıla göre sabit seviyede kalan bir hacim performansına yol açtı. Uluslararası operasyonlarda çok güçlü bir operasyonel kar marjı raporlamamızı sağlayan yıl boyunca uyguladığımız hacim-değer dengesi stratejimiz sonucunda hacimlerimiz pazarın biraz altında kaldı. 2022, Türkiye'de hacim performansımız açısından da başarılı bir yıl oldu. Pazarın yıl içinde büyümüş olması ve bizim pazardaki uygulamalarımız bu üstün performansa ulaşmamızı sağladı. Uluslararası biradaki güçlü performansımızla birlikte bira grubunda 600 baz puanın üzerinde bir marj artışı sağladık.

Operasyonlarımızın ve finansallarımızın iyi durumda olmasıyla beraber çevik iş yaklaşımımız ve uyum sağlama yeteneğimiz sayesinde önümüzdeki yıl da sağlam sonuçlar elde edeceğimize eminiz. Faaliyet gösterdiğimiz pazarlara yatırım yapmaya, marka portföyüne odaklanmaya, tüm iş akışlarında farklı senaryolar planlamaya, finansal politikamıza ve sıkı gider yönetimimize bağlı kalmaya ve risk yönetimi konusunda gerekli aksiyonları almaya devam edeceğiz.

Bu yolculukta yanımızda olan tüm çalışma arkadaşlarıma, iş ortaklarımıza ve paydaşlarımıza, yeni rekorlar kırmak ve kendi başarımızı aşmak için verdikleri sonsuz emek ve özveri için teşekkür ederim.