Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı Can Çaka’nın Değerlendirmesi

Değişkenlikler ve zorluklarla dolu faaliyet ortamına rağmen operasyonlarımızın ve iş portföyümüzün dayanıklılığını ve çevikliğini kanıtlayan sağlam sonuçlar elde ettiğimiz için mutluyum. Yılın başında ülkemizin güneydoğusunda meydana gelen talihsiz depremler, Türkiye operasyonlarımızı kaçınılmaz olarak her iki iş kolunda da etkiledi. Hızlı karar alma ve adaptasyon kabiliyetlerimiz sayesinde; bu felaketin faaliyetlerimiz üzerindeki finansal etkisi ise sınırlı oldu. Ancak depremlerin ülkemiz üzerindeki sosyal ve psikolojik etkileri elbette ölçülemez. Zaman alacağını çok iyi bilsek de bölgeye desteğimiz yaralarımız sarılana dek devam edecek.

Yıla, güçlü gelir büyümesiyle birlikte sağlam marj artışıyla başladık. Faaliyet gösterdiğimiz pazarların bazılarında bir miktar talep baskısıyla karşı karşıya kalsak da, sonuçlarımız ilk çeyrek için olan beklentilerimizi aştı. Geçtiğimiz seneden beri doğru zamanda yapılan fiyatlandırma ve etkin gelir yönetimi girişimlerimiz, gelir büyümesinin hacim büyümesinin önemli ölçüde üzerinde gerçekleşmesini sağladı. Bunun sonucunda net satış gelirlerimiz 24,6 milyar TL'ye ulaşırken FAVÖK (BNRI) marjımız %17,1 seviyesinde kaydedildi.

Bu dönem bira iş kolumuz açısından oldukça güçlü bir çeyrek olmakla beraber Türkiye ve Gürcistan operasyonlarında önemli ölçüde hacim artışı kaydedildi. Rusya bira pazarı, bu çeyrekte genel olarak dalgalı bir seyir izleyerek düşüş gösterdi. Rusya operasyonlarımızın hacminde ise geçen yıla göre düşüş gerçekleşti, ancak pazara özel projelerimiz ve yeni ürün lansmanlarımız sayesinde 2022'nin son çeyreğine göre önemli bir iyileşme gerçekleşti. Türkiye operasyonları yıla, artan tüketici tabanı sayesinde çok güçlü bir ivme ile başladı. Ocak ayında çift haneli hacim büyümesi görülürken, sonraki aylarda yıkıcı depremin etkisi ve Mart ayı ortasında Ramazan ayının başlaması sonucunda hacim artışında yavaşlama gözlemlendi. Bununla birlikte, hacimlerdeki bu artış, planladığımızın önemli ölçüde üzerinde, yüksek-tek haneli oranda güçlü bir seviyede gerçekleşmiş olup bu durum bizi yaz sezonu için cesaretlendirmektedir.

Meşrubat iş kolumuzun uluslararası operasyonları Kazakistan, Pakistan ve Özbekistan’daki çift haneli büyüme sayesinde sağlam sonuçlar kaydetti. Türkiye meşrubat operasyonu, 1Ç2022'nin güçlü bazı etkisiyle düşüş gösterirken hacimler depremden de etkilendi.

Güçlü ilk çeyrek sonuçları önümüzdeki dönem için bize oldukça cesaret veriyor. Kazanan marka portföyümüz ve operasyonel mükemmellik taahhüdümüzle hissedarlarımız için sürdürülebilir değer yaratmak amacıyla stratejik odak önceliklerimize yatırım yapmaya devam ederek, 2023 hedeflerimizi gerçekleştireceğimize olan inancımız tam.