Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı Can Çaka’nın Değerlendirmesi

Dinamik faaliyet ortamı ve değişken makroekonomik göstergelerin olduğu bir dönemde daha güçlü sonuçlar raporladığımız için gururluyum. Gelir yönetiminde gösterdiğimiz üstün performans ve sıfır tabanlı gider yönetimi anlayışımızla beslenen mali disipline olan yoğun odağımız; Anadolu Etap'ın faaliyet sonuçları da dahil olmak üzere konsolide bazda %55 oranında net satış geliri artışı ve %70 oranında FAVÖK (BMKÖ) büyümesi elde etmemizi sağladı. Böylece ikinci çeyrekte 200 baz puanın üzerinde marj artışı yakalamış olduk. Bu dönem aynı zamanda bira grubunda marjlarımızı üst üste artırdığımız 6. çeyrek oldu. Her iki işkolumuzun da desteğiyle 6,3 milyar TL tutarı gibi oldukça yüksek seviyede serbest nakit akımı yaratarak kaldıraç oranlarımızı düşük seviyelerde tutmayı başardık."
Güçlü portföyümüz ile birlikte verimli ve etkin yönetim kabiliyetimiz, bira grubunda ikinci çeyrekte %5 oranında çok güçlü hacim artışı kaydetmemizin yolunu açtı. Büyümenin ana kaynağı Türkiye bira operasyonları olurken, Kazakistan ve Gürcistan'da da güçlü bir ivme yakaladık. Meşrubat operasyonlarımızda ise Türkiye ve Pakistan operasyonlarında hacimlerin düşüş gösterdiğine tanık olduk. Ancak bu durum Orta Asya'da elde edilen çift haneli hacim büyümesi ile kısmen dengelendi.
Rusya bira hacimlerinde düşük tek haneli seviyede düşüş gözlemlense de son iki çeyreğe göre önemli bir toparlanma kaydedildi. Bira pazarı, oyuncuların fiyatlama yapmamasının ve geçtiğimiz senenin düşük bazının sonucunda 2. çeyrekte hafif bir toparlanma gösterdi. Geçen yıl yapılan fiyatlandırmanın devam eden etkisi ile fiyatlarımız rekabetin fiyatlamasının üstünde seyretmekte olup bu durumun yılın geri kalanında normalleşmesi bekleniyor. Yeni projeler ve birkaç pazarlama girişiminin yeniden uygulanmaya başlanacak olması ile birlikte ikinci yarı hacimlerinin desteklenmesi öngörülüyor
Türkiye bira operasyonları, son derece güçlü bir çeyrek daha geçirdi. Yılın başında yakalanan büyüme ivmesi, ikinci çeyrekte daha da hızlandı ve hacimler %20'nin üzerinde büyüdü. Bira pazarı hacimleri de, uygun fiyatlar ve daha fazla sayıda gelen yabancı turist ile artan tüketici tabanının etkisiyle bu dönemde artış gösterdi.
Bu çeyrek bir başka açıdan daha bizim için özel. Anadolu Efes, ilk kez 2022 yılına ilişkin Entegre Raporunu yayınladı. On yılı aşkın bir süredir Sürdürülebilirlik Raporumuzu yayınlıyoruz; ancak bu yıl raporlamamızı altı sermaye öğesi etrafında tüm paydaşlarımız için nasıl değer yarattığımızı vurgulayan entegre düşünceye dönüştürdük. Bu raporda değer yarattığımız tüm alanlar için orta ve uzun vadeli hedeflerimize ve performans göstergelerimize de yer verdik. Şirketimizin uzun vadeli stratejisini sürdürülebilirlik önceliklerimizle bütünleştirmeye yönelik çok uzun bir yolculuğa ilk adımı atmış olmaktan büyük heyecan duyuyoruz.
Güçlü ilk yarı sonuçları, bira grubu ve Anadolu Efes için hacim, gelir ve FAVÖK marjı beklentilerimizi artırmamız için bize cesaret verdi. Faaliyet ortamının zorlu olmaya devam etmesi yönündeki beklentimize rağmen, ilk yarıda beklenenden daha iyi performans gösterdiğimiz için ve uluslararası piyasalarda gözlemlenen düşük enflasyon ile birlikte beklenenden düşük gerçekleşen maliyet baskıları etkisiyle dengeli bir risk ve fırsat profili değerlendirmesinde bulunduk. Bu değerlendirmemiz sonucunda 2023 yılsonu beklentimizi yukarı yönlü revize ediyoruz.