Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı Can Çaka’nın Değerlendirmesi

“Anadolu Efes için yılın en önemli dönemlerinden biri olan bu çeyrekte olağanüstü bir performans daha kaydetmiş olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu güçlü sonuçlar, sürekli değişken faaliyet ortamında gösterdiğimiz çeviklik ve dayanıklılığın bir kanıtı olup mükemmelliğe olan bağlılığımızı ve mali disipline olan taahhüdümüzü açıkça göstermektedir. Üçüncü çeyrekte net satış gelirlerinde %67 oranında güçlü bir büyüme kaydederken, FAVÖK (BMKÖ) rakamında %84 seviyesinde bir artış elde ettik. Bu başarılı performans, geçen yılın yüksek bazına rağmen, 230 baz puandan fazla bir marj artışı ile sonuçlandı. Operasyonel kârlılıktaki güçlü performansın yanı sıra disiplinli yatırım harcamaları, çeyrek boyunca nakit yaratımını destekleyerek cari dönem Serbest Nakit Akışını 10,8 milyar TL gibi rekor bir seviyeye taşıdı. Böylelikle TL bazında %53, ABD Doları bazında ise %10 oranında artış kaydedildi.”

Bira grubu hacim büyümesi bu dönemde ivmelenerek önceki çeyrekteki güçlü büyümenin de üzerinde bir performans gösterdi. Bira grubu hacimleri, Rusya ve Türkiye'de kaydedilen güçlü büyümenin etkisiyle yıllık bazda %8 artış kaydetti. BDT operasyonlarının hacimleri nispeten zayıflarken, bu ülkelerdeki tüketici talebi yüksek enflasyonist ortamdan kaynaklanan güçlü fiyatlamalardan olumsuz etkilendi. Meşrubat operasyonlarımızda ise, Pakistan operasyonları makroekonomik zorluklardan olumsuz etkilenmeye devam ederken hacimlerde çift haneli düşüş gerçekleşti. Diğer yandan bu durum Türkiye, Özbekistan ve Irak'ta kaydedilen güçlü büyümeyle büyük ölçüde dengelenerek CCI’ın %3 oranında konsolide hacim artışı kaydetmesini sağladı.

Rusya operasyonlarının bira hacimleri, beklentilerimizin üzerinde performans göstererek, düşük-orta-tek haneli seviyede artış kaydetti. İnovatif ürünlerin piyasaya sürülmesi, ticari stratejilere olan odağın artırılması ve daha dengeli bir fiyatlandırma stratejisinin olumlu etkileri, önceki dönemlere kıyasla çok daha güçlü bir performans elde etmemize katkıda bulundu.

Türkiye bira operasyonları hacimleri, geçtiğimiz yılın yüksek bazına ve yüksek enflasyon sonucunda satın alma gücünde yaşanan baskıya rağmen güçlü kalmaya devam etti. Türkiye bira operasyonu, başarılı portföy yönetimi, uygun fiyatlandırma ve ülkedeki güçlü turizm sayesinde orta-tek haneli oranda hacim büyümesi kaydetmeyi başardı.

Başka bir başarı öyküsüne işaret eden üçüncü çeyrek sonuçlarımızı açıklarken, 2023 beklentilerimizi gerçekleştireceğimize inanıyorum. Ayrıca, beklentilerimizi yukarı yönlü revize ediyor; 2022 yılında rekor düzeyde gerçekleşen kârlılık seviyelerine rağmen FAVÖK (BMKÖ) marjımızın 2022 yılı ile paralel gerçekleşmesini bekliyoruz.

2023 yılı yazının olağanüstü başarılarla dolu bir sezon daha olmasındaki üstün katkılarından dolayı ekibime ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Mükemmelliğe olan bağlılıkları hepimiz için ilham kaynağı oluyor. İşe olan bağlılıkları ve kararlılıkları sayesinde önümüzdeki yıllarda da rekor seviyelerde sonuçlar açıklayacağımıza olan inancım tam.