Bira Grubu Başkanı & Anadolu Efes İcra Başkanı Onur Altürk'ün Değerlendirmesi

2023 yılını geride bırakırken, karşılaştığımız birçok zorluğa rağmen yıl boyunca önemli başarılar elde etmiş olmaktan dolayı mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Türkiye ve Pakistan’da yaşanan doğal afetlerin yanı sıra faaliyet gösterdiğimiz bazı pazarlarda gözlemlenen daralma eğilimi ve agresif fiyatlandırma stratejilerini gerektiren yüksek enflasyonist ortam gibi zorlu koşullar işimize önemli ölçüde baskı yarattı. Ancak, faaliyet gösterdiğimiz pazarların çoğunda konumumuzu güçlendirmeyi başardık. Yüksek ciromuzun yanı sıra güçlü operasyonel karlılığımız sayesinde bir kez daha olağanüstü seviyede bir Serbest Nakit Akışı yarattık. Bu başarılar ekibin oluşturduğu muhteşem organizasyon sayesinde olup önümüzdeki günlerde, şirket olarak bu başarıyı pekiştirerek daha da ileri taşımaya kararlıyız."

Bira grubunda, yılın başından bu yana gösterdiğimiz sağlam performans sayesinde güçlü bir hacim artışı kaydedilmiş ve sonuçlar beklentilerimizin önemli ölçüde üzerinde gerçekleşmiştir. Bu başarı, yeni marka lansmanları ve orta segmentteki güçlü marka stratejileri sonucunda faaliyet gösterdiğimiz pazarlardaki güçlenmiş konumumuza dayanmaktadır.

Rusya'da, 2023 yılında endüstri toparlanma göstererek yılı hafif artışla tamamlamıştır. Fiyatlandırmada devam eden zorlu koşullara rağmen, karlılık ve hacim dengesini koruma stratejimize olan bağlılığımızı sürdürdük. Bu sayede bir başka yılı daha uzun zamandır uyguladığımız değer yaratma stratejimiz ile uyumlu şekilde tamamladık. Türkiye bira operasyonları, 2022'de elde edilen olağanüstü performansı da aşarak, yılın her çeyreğinde bizi sürekli etkileyen bir büyüme kaydetmiştir. Bu büyüme, ülkedeki satın alma gücündeki azalma sonucunda zorlaşan faaliyet ortamında kazanılmış önemli bir başarıdır. Bu başarımız doğru ürün portföyü ve fiyatlandırma stratejileri ile birlikte saha içi uygulamalarımızdaki mükemmelliğin bir sonucudur.

Meşrubat iş kolumuz, Coca-Cola Bangladeş Beverages Limited'in The Coca-Cola Company'den satın alınma sürecini kısa bir süre önce tamamlamıştır. Bangladeş, muazzam bir büyüme potansiyeli vaat eden geniş bir coğrafya olduğundan bu satın alımın CCI’in bölgedeki konumunu güçlendirmekle kalmayıp aynı zamanda değer yaratımına da önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Ayrıca, Yönetim Kurulumuzun 2023 yılı için 1,4 milyar TL temettü teklifinde bulunduğunu da paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. 2024 yılında da kazanan portföyümüze, operasyonel mükemmelliğe, finansal disipline ve dijitalleşme stratejilerimize olan sürekli bağlılığımızın yanı sıra takım çalışmamızın daha büyük başarılar elde etmemizi sağlayacağına eminim. Bu yıl ve ilerisi için hissedarlarımız için değer yaratmak adına büyüme, fırsat ve başarılarla dolu bir gelecek inşa etmeye devam etmek beni heyecanlandırıyor.