Bira Grubu Başkanı & Anadolu Efes İcra Başkanı Onur Altürk'ün Değerlendirmesi

“Hem yurt içi ve hem de yurt dışı pazarlarımızda devam eden zorluklar, belirsizlikler ve değişkenliklere rağmen yıla iyi bir başlangıç yapmak bizim için oldukça cesaret verici oldu. Tüm bu zorlukların etkilerini güçlü marka portföyümüz, ticari yetkinliklerimiz ve etkin pazarlama faaliyetlerimiz sayesinde büyük ölçüde hafifletmeyi başardık. Bunun sonucunda ilk çeyreğe hafif bir hacim artışı kaydederek başladık. Geçen yıl olduğu gibi bu sene de devam eden stratejik fiyat düzenlemeleri, etkili gelir yönetimi ve güçlü ürün portföyümüz sayesinde gelirlerimiz hacim artışının da üzerinde artış göstermiştir. Böylelikle net satış gelirleri 43,6 milyar TL’ye ulaşırken FAVÖK (BMKÖ) marjı ise %12,7 seviyesinde gerçekleşmiştir.”

Bira operasyonlarımızdaki hacim sonuçları, birinci çeyrekte en büyük pazarlarımız olan Rusya ve Türkiye'de kaydedilen olağanüstü büyümeler sonucunda sene başındaki tahminlerimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Zorlu rekabet koşulları rekabetteki fiyatlama baskısı ve devam eden enflasyonist ortam karşısında temkinli olmaya devam etsek de bira operasyonlarımızda kaydedilen %12,4 oranında güçlü hacim büyümesi bizi önümüzdeki çeyreklerin gidişatı konusunda oldukça cesaretlendirmektedir.

Rusya bira pazarı, ilk çeyrekte geçtiğimiz yılın düşük bazının etkisiyle yüksek tek haneli oranda büyüme kaydetmiştir. Rekabetçi bir ortamda faaliyet göstermemize rağmen, marka ve ürün portföyümüzdeki çeşitlilik sayesinde değer yaratma stratejimizi başarılı bir şekilde uygulamaya devam ediyoruz. Öte yandan ilk çeyrekte biraya yakın kategorilerde devam eden güçlü performans hacim ve karlılığımıza katkı sağlamıştır.

Türkiye bira operasyonları, Ramazan’ın etkisine rağmen ilk çeyrekte oldukça güçlü bir performans sergilemiştir. Tüm fiyat segmentlerini kapsayan geniş ürün yelpazesi, müşteri odaklı ticari faaliyetler ve doğru fiyatlandırma stratejileri sayesinde yıla başarılı bir başlangıç yapılmış olup bu durum yılın geri kalanında elde edilecek sonuçlara ilişkin de güven vermektedir.

Daha önce yaptığımız duyuruda da belirttiğimiz gibi, William Grant & Sons şirketiyle viski, likör ve cin dahil tüm ürün portföyünün Türkiye'de satış, pazarlama ve dağıtımına ilişkin olarak anlaşma imzalanmıştır. Sürdürülebilir büyüme ve çeşitlilik stratejimiz doğrultusunda bu iş birliğiyle yatırımcılarımıza sunacağımız değer ve gelecekte karşımıza çıkabilecek fırsatlar konusunda son derece heyecanlıyız.

Meşrubat iş kolumuzun Türkiye operasyonları, ivmelenen ticari faaliyetler sayesinde yıla güçlü bir başlangıç yapmıştır. Öte yandan, uluslararası operasyonlar ise özellikle Kazakistan ve Pakistan geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki güçlü baz etkisinden kaynaklanarak düşüş göstermiştir.

Güçlü ilk çeyrek sonuçlarımız yılın geri kalanı için bize umut vermektedir. Yeni girişimlerimiz, pazardaki etkin faaliyetlerimiz ve operasyonel verimliliğimiz sayesinde sürdürülebilir değer yaratma önceliğimize ve karlılığa odaklanmaya devam ederek 2024 hedeflerimizi gerçekleştireceğimize olan inancımız tam.