Bira Grubu Başkanı & Anadolu Efes İcra Başkanı Onur Altürk'ün Değerlendirmesi

Zorluklarla dolu bir ortamda çeviklik ve dayanıklılığımız sayesinde Anadolu Efes olarak bir başka güçlü çeyreği daha geride bıraktığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Güçlü hacim performansımız sadece beklentilerimizi aşmakla kalmamış aynı zamanda bulunduğumuz pazarların çoğunda konumumuzu güçlendirmemize olanak sağlamıştır. Maliyetlerin değişkenlik gösterdiği koşullara rağmen, gerekli fiyatlandırma stratejilerini uygulamaya devam ederken hacim büyümesine devam ettik. Operasyonel giderlerin sıkı yönetimi ve risk yönetim araçlarının etkin kullanımı sayesinde, karlılık üzerindeki baskı kısmen dengelenebilmiş olup 2024'ün ikinci çeyreğinde %20,8 seviyesinde FAVÖK (BMKÖ) marjı elde edilmiştir. Üstelik, güçlü baz etkisi ve artan faiz giderlerine rağmen serbest nakit akışımızı, kontrollü yatırım harcamaları odağımız ve işletme sermayesi yönetimimiz sayesinde kuvvetli bir şekilde sürdürdük.

Rusya bira operasyonumuzda, ilk çeyrekteki güçlü hacim büyümesinin ardından, bu çeyrekte de özellikle olumlu piyasa dinamikleri sayesinde bu ivmeyi sağlam bir performansla devam ettirdik. Premium ve popüler segmentin yanı sıra biraya yakın ve alkolsüz içecek kategorilerinde kaydettiğimiz büyüme ile sektör performansının üzerinde büyüme kaydettik.

Türkiye bira operasyonlarımız, geçtiğimiz yılın yüksek bazına ve enflasyonist ortamın yarattığı zorluklara rağmen güçlü hacim performansı elde etmeyi başarmıştır. Satın alım gücünde oluşan baskı hacim büyümemizde bir önceki çeyreğe kıyasla yavaşlamaya sebep olmuştur. Ancak, çeşitlendirilmiş marka portföyümüz, güçlü pazar uygulamalarımız ve turizmdeki ivme tarafından desteklenen genel görünüm bizim için cesaret verici olmaya devam etmektedir.

Meşrubat iş kolumuz yıla zorlu koşullarda başlamasına rağmen bu dönem boyunca dayanıklılık göstermiştir. Türkiye’nin hacim büyümesini sürdürmesinin yanı sıra Irak ve Azerbaycan operasyonlarının ikinci çeyrek performansına güçlü katkıları olmuştur.

Zorlu operasyonel koşullar ve süregelen ekonomik zorluklara rağmen, operasyonlarımızın dayanıklılığına ve finansal disiplinimizin gücüne olan güvenimiz tam. Hedeflerimize ulaşmak için güçlü bir pozisyonda olduğumuza inanıyor, paydaşlarımıza sürekli değer sunma taahhüdümüzü devam ettirme konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz.