Yönetim Kurulu

Kayseri’de doğan Tuncay Özilhan, Saint Joseph Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra ABD’de Long Island Üniversitesi’nde işletme alanında yüksek lisans (MBA) yaptı. 1977 yılında Erciyas Biracılık Genel Müdürlüğü ile başlayan iş yaşamı, Anadolu Endüstri Holding Bira Grubu Koordinatörlüğü ve Anadolu Endüstri Holding Genel Koordinatörlüğü ile devam etti. 1984 yılında atandığı Anadolu Grubu İcra Başkanlığı görevini, Şubat 2017 tarihine kadar sürdürdü. 2007 yılı Mayıs ayında devraldığı Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini halen yürüten Tuncay Özilhan, aynı zamanda Anadolu Vakfı ve çeşitli Anadolu Grubu şirketlerinin de Yönetim Kurulu Başkanıdır. 2001- 2003 yılları arasında TÜSİAD Başkanlığı görevini yürüten Tuncay Özilhan halen; TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı, DEİK Yönetim Kurulu Üyeliği, Estonya Fahri Konsolosluğu ve Anadolu Efes Spor Kulübü Başkanlığı görevlerini de sürdürüyor. Ayrıca, DEİK Türk–Rus İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanlığı da yaptı. Tuncay Özilhan, Japon hükümetince takdim edilen en önemli nişanlardan olan, “The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star (Altın ve Gümüş Yıldız, Yükselen Güneş Nişanı)” ve Estonya Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı nişanlarına sahiptir.

Kamil Yazıcı lise eğitimini New York Military Academy’de tamamladıktan sonra 2000 yılında Emory Üniversitesi Goizueta Business School’dan BA derecesi ve 2005 yılında American Institute of Business and Economics’den MBA derecesi almış, 2017 yılında Harvard Business School GMP programını tamamlamıştır. Kariyerine 2000 yılında Anadolu Grubu’nda başlayan Yazıcı, holding oryantasyon programını takiben 2002 yılından itibaren Anadolu Efes’in Rusya operasyonlarında görev almış ve 2008-2011 yılları arasında Tedarik Zinciri Direktörü ve İş Geliştirme Direktörü görevlerini üstlenmiştir. 2011 yılında Efes Vitanta Moldova Genel Müdürü olarak atanmış ve bu görevi 2014’e kadar sürdürmüştür. 2014’te Anadolu Efes Pazar Geliştirme Direktörü olarak atanan Yazıcı, bu görevine 2017 yılına dek devam etmiştir. Kamil Yazıcı, 2017 yılından bu yana Anadolu Grubu holding ve şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili olarak görevine devam etmektedir. İlaveten TAİK (Türk-Amerikan İş Konseyi), TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu), HBS Alumni Board (Harvard Business School Mezunlar Derneği) ve KYYDAŞ (Kamil Yazıcı Yönetim Danışma A.Ş.) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Jason Warner, 1 Ocak 2019’dan bu yana AB InBev’in Avrupa Bölge Başkanı görevini yönetmektedir. 1973 yılında doğan Sayın Warner, hem İngiliz hem de ABD vatandaşıdır ve Birleşik Krallık’taki DeMontfort Üniversitesi’nden Endüstriyel İşletme Çalışmaları bölümünden yüksek derece almıştır. Mevcut görevinden önce, 2015 ve 2018 yılları arasında Kuzey Avrupa İş Birimi Başkanı olarak görev yapmıştır. Temmuz 2009’da AB InBev’in New York ofisine Budweiser’ın Küresel Lideri olarak katılmıştır. Budweiser ile eş zamanlı yürüttüğü Pazarlama Lideri rollerine geçmeden önce Corona ve İnovasyon Lideri rollerini üstlenmiştir. Ayrıca AB InBev’e katılmadan önce The Coca-Cola Company ve Nestlé’de çeşitli görevlerde bulunmuştur.

Tuğban İzzet Aksoy, Avusturya Lisesi’ndeki eğitiminin ardından ABD’de Oglethorpe Üniversitesi İşletme ve Uluslararası Finans Bölümü’nden mezun olmuştur. Profesyonel iş hayatına 1996 yılında Anadolu Endüstri Holding A.Ş. Mali İşler Başkanlığı’nda Uzman Yardımcısı olarak başlayan Aksoy, Aralık 1998’de Alternatifbank Hazine Departmanı’nda Kıdemli Broker olarak görev almıştır. Beş yıllık görevinin ardından Haziran 2003’te Anadolu Endüstri Holding A.Ş.’nin Hazine ve Risk Yönetimi Departmanı’nda Kurumsal Finansman ve Risk Yönetimi Müdürlüğü görevini üstlenen Aksoy, Nisan 2008’de İş Geliştirme Başkanlığı’nda Koordinatör Yardımcılığı görevine atanmıştır. 2009 yılından Nisan 2019’a kadar Anadolu Grubu Enerji Sektörü Koordinatörü olarak görev yapan Aksoy, çeşitli Anadolu Grubu şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaya devam etmektedir. Alanında profesyonel eğitim ve seminerlere katılan Aksoy aynı zamanda, TÜSİAD ve TOBB enerji gruplarında üye olarak yer almakta ve Türkiye Jokey Kulübü yönetim kurulu üyeliği görevini de yürütmektedir. 2016 yılından bu yana Gürcistan Fahri Konsolosu olarak görev yapan Aksoy ayrıca Gürcistan Devleti Üstün Hizmet Madalyasına sahiptir.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde işletme üzerine lisans eğitimini tamamlayan R. Engin Akçakoca, kariyerine 1974’te bankacılık sektöründe başlamış; 1986-1991 yılları arasında Koç-Amerikan Bankası Genel Müdür Yardımcılığı, 1991-2000 yılları arasında ise Koçbank A.Ş. Genel Müdürlüğü görevlerini üstlenmiştir. Akçakoca, 2001’de Bakanlar Kurulu kararıyla geniş bir bankacılık sektörü yeniden yapılandırma programından sorumlu olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanlığı’na getirilmiştir. 2004 yılından beri danışmanlık yapan Akçakoca evli, iki çocuk ve iki torun sahibidir.

Ahmet Boyacıoğlu lisans diplomasını Orta Doğu Teknik Üniversitesi İdari İlimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden almıştır. Boyacıoğlu, Efes İçecek Grubu’ndaki kariyerine 1973 yılında başlamıştır. 1973-2005 yılları arasında Bursa Bölge Satış Müdürü, Ege Biracılık ve Malt San. A.Ş. Satış Müdürü, Güney Biracılık ve Malt San. A.Ş. Genel Müdürü, Ege Biracılık ve Malt San. A.Ş. Genel Müdürü, Doğu Avrupa Başkanı, Yurt Dışı Bira Operasyonları Başkanı ve ayrıca Strateji ve İş Geliştirme Başkanı olarak görev yapmıştır. 2005 yılı Mayıs ayında Efes Bira Grubu Başkanlığı’na atanan Boyacıoğlu, 1 Şubat 2007 itibarıyla emekli olmuştur. Kendisi halen Anadolu Grubu şirketlerinin bir kısmında Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

1957 yılında İstanbul’da doğan Agah Uğur, İngiliz Erkek Lisesi ve Birmingham Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun olmuştur. Ayrıca 1985 yılında İngiltere’de “Institute of Chartered Accountants” sınavlarını geçerek Chartered Accountant unvanını almıştır. Uluslararası denetim ve danışmanlık firması Touche Ross’un (şimdiki adıyla Deloitte) Birmingham, Londra ve Jersey ofislerinde, Türkiye’de ise Arthur Andersen ve Emlak Bankası’nda çalıştıktan sonra 1989 yılında Borusan Holding’de CFO olarak göreve başlamıştır. 1995 yılında Borusan Holding Genel Müdürlüğü görevini üstlenmiş 2001–2018 yılları arasında Borusan Grubu’nun CEO’luk görevini yürütmüştür. Halen Doğan Holding yönetim kurulu başkan vekilliği ile Pegasus Havayolları, Anadolu Efes, Coca-Cola İçecek, Alcatel Lucent Teletaş Telekomünikasyon, Gözde Girişim şirketlerinin yönetim kurulu üyeliği görevleri yanı sıra Türkiye’nin bazı itibarlı şirketlerinde danışma kurulu üyeliği yapmaktadır. Agah Uğur, aynı zamanda Boğaziçi Ventures girişim sermayesi şirketinin yönetim kurulu başkanı ve ortağı olmanın yansıra kendi teknoloji girişimleri yatırımları portföyünü yönetmektedir. Kariyerinde 15’in üzerinde sivil toplum ve eğitim kuruluşunun yönetim ve danışma kurullarında görev almıştır. Halen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlık Divanı üyesi, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi, Columbia University Istanbul Global Center Danışma Kurulu üyesi ve kurucularından birisi olduğu Saha Derneği Yönetim Kurulu başkan yardımcısıdır. Yeni medya ve video art odaklı çağdaş sanat koleksiyoneridir.

Prof. Dr. Barış Tan Koç Üniversitesi İşletme ve Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Üretim sistemlerinin tasarımı ve kontrolü, tedarik zinciri yönetimi, analitik modelleme ve iş modeli inovasyonu konularında birçok yayını olan Prof. Dr. Tan’ın aldığı ödüller arasında Türkiye Bilimler Akademisi Seçkin Genç Araştırmacı Ödülü, TÜBİTAK ve NATO Araştırma Bursları, Rockefeller Vakfı Bellagio Merkezi konuk araştırmacı programı ve en iyi makale ödülleri vardır. Boğaziçi Üniversitesi’nden Elektrik Elektronik Mühendisliği lisans, University of Florida’dan Endüstri ve Sistem Mühendisliği yüksek lisans, Üretim Sistemleri konusunda lisansüstü ve Yöneylem Araştırması konusunda doktora derecelerini alan Prof. Dr. Tan, 1994 yılında katıldığı Koç Üniversitesi’nde Akademik İşlerden Sorumlu Rektör yardımcısı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve İşletme Enstitüsü Direktörü olarak görev yapmıştır. Prof. Dr. Tan, Harvard University Division of Engineering and Applied Sciences, MIT Operations Research Center, MIT Laboratory for Manufacturing and Productivity, Cambridge Judge Business School, University College London School of Management ve Politecnico di Milano’da misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur. Prof. Dr. Tan Kyoto University Graduate School of Management ve Nottingham Business School danışma kurullarının üyesidir. Prof. Dr. Tan European Foundation for Management Development (EFMD), CEMS Global Alliance in Management Education, EFMD EQUIS, Kalite Derneği ve Yöneylem Araştırması Derneği yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Prof. Dr. Tan, SPK Kurumsal Yönetim İlkelerinde yer alan bağımsız üye kriterlerinin tümünü karşılamaktadır.

Uğur Bayar, New York Eyalet Üniversitesi Matematik ve İstatistik Bölümü’nden Bachelor of Science derecesiyle mezun oldu. Bayar, kariyerine 1987 yılında Citibank Türkiye’de başladı ve 1992’de kamu görevine geçene kadar bankanın hazine bölümünde çeşitli görevlerde bulundu. Bayar, 1992-1997 yılları arasında T.C. Başbakanlık Kamu Ortaklığı İdaresi Başkan Yardımcılığı, 1997-2002 yılları arasında Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yaptı. Bu görevleri esnasında; Erdemir Yönetim Kurulu Başkanlığı, Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Başkanlığı, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu üyeliği, Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Uğur Bayar, 2004 yılında katıldığı Credit Suisse’de 2017 yılına kadar Türkiye CEO’luğu ve Yatırım Bankacılığı Bölümü Başkanlığını yürüttü. Bayar, halen Anadolu Holding, Coca-Cola İçecek ve Tekfen Teknoloji Yatırım şirketlerinde yönetim kurulu üyesidir. Bayar 2010-2022 yılları arasında Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştür. Bayar, SPK Kurumsal Yönetim İlkelerinde yer alan bağımsız üye kriterlerinin tümünü karşılamaktadır.

1968 yılında İstanbul’da doğan Lale Saral Develioğlu, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun olmuş, Rensselear Polytechnic Üniversitesi’nde Yüksek Lisans yapmıştır. Profesyonel kariyerine 1992 yılında Unilever’de başlayan Develioğlu, 1998–2003 yılları arasında bu kurumda Pazarlama Direktörlüğü görevini yürütmüştür. 2003 yılının sonunda Turkcell’de çalışmaya başlayan Develioğlu, 2006–2011 yılları arasında aynı kurumda Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, 2011–2014 yılları arasında da Uluslararası Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev üstlenmiştir. Lale Develioğlu 2015’te Yıldız Holding Türkiye Pazarlama Başkanlığı ve Godiva Ortadoğu ve Türkiye CEO’luğu görevlerini üstlenmiş, ardından Yıldız Holding’in Londra merkezli global atıştırmalık şirketi Pladis’in Global Pazarlama Başkanlığını 2018’e dek yürütmüştür. Develioğlu Türkiye, Orta Doğu, BDT Ülkeleri ve Avrupa’da telekomünikasyon, teknoloji, hızlı tüketim, gıda, dayanıklı tüketim ve perakende alanlarında faaliyet gösteren çeşitli şirketlerin yönetim kurullarında bağımsız yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. Halen Aksa Akrilik, Coca-Cola İçecek, Anadolu Isuzu ve Nobel İlaç’ta yönetim kurulu üyeliği yapmaktadır. Aynı zamanda Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’nin kurucularından ve yönetim kurulu üyesidir. INSEAD, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği programı ve Endeavor’da mentorluk yapmaktadır. Lale Saral Develioğlu, 30 yıllık deneyimiyle bir pazarlama, iş geliştirme ve strateji lideridir. Develioğlu, 2009’da Türkiye’nin en iyi Pazarlama Yöneticisi seçilmiş; 2014 yılında “Fark Yaratan Kadınlar/Women to Watch” ödülünü almış ve 2018 yılında Global Creativepool Annual listesine “Top 25 CMOs” olarak girmiştir. 6 yıl boyunca Reklamverenler Derneği Yönetim Kurulu ve Reklam Özdenetim Kurulu üyeliği yapmıştır. Aynı zamanda, Karar Verdim isimli iş ve anı kitabının da yazarıdır. Develioğlu, SPK Kurumsal Yönetim İlkelerinde yer alan bağımsız üye kriterlerinin tümünü karşılamaktadır.
1956 yılında Denizli’de doğan Bekir Ağırdır, 1979 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1980-1984 yılları arasında Bilsan Bilgisayar Malzemeleri AŞ’de Satış Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı; 1984- 1986 yıllarında Meteksan Ltd. Şirketi’nde Satış Koordinatörü; 1986-1996 yıllarında Pirintaş Bilgisayar Malzemeleri ve Basım Sanayi AŞ’de Genel Müdür; 1996-1999 yıllarında Atılım Kağıt ve Defter Sanayi AŞ’de Genel Müdür Yardımcısı ve 1999-2003 yıllarında PMB Akıllı Kart ve Bilgi Teknolojileri AŞ’de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır. 2003-2005 yılları arasında ise Tarih Vakfı’nda önce Koordinatör, sonra Genel Müdür olarak çalışmıştır. 2005-2022 yıllarında KONDA Araştırma ve Danışmanlık Limited Şirketi’nde Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi, 2022 Haziran ayından bu yana Yönetim Kurulu üyesidir. Zorlu Enerji’de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ ve Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ’de de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Yanındayız Derneği, Demokratik Cumhuriyet Programı ve EYMİR Kültür Vakfı Kurucu Üyesi, ODTÜ Mezunlar Derneği Üyesi, Oksijen Gazetesi yazarı ve T24 İnternet Gazetesi yorumcusudur.

Sn. Bekir Ağırdır, SPK Kurumsal Yönetim İlkelerinde yer alan bağımsız üye kriterlerinin tümünü karşılamaktadır.
Dr. Yılmaz Argüden, geliştirdiği yaratıcı ve yenilikçi yönetim stratejileri ve toplumsal katkılarıyla ile dünyada en iyi tanınan Türk yönetim danışmanlığı şirketi, ARGE Danışmanlık’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütmektedir. Strateji, iş mükemmelliği, kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik konularında birçok Türk ve yabancı şirkete yönetim danışmanlığı hizmetleri vermektedir. UN Global Compact imzalayan ilk Türk şirketi olan ARGE, Avrupa Parlamentosu’nda kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle geleceği şekillendiren en iyi üç şirket arasında değerlendirilmiş ve B20 Yönetişim ve Sürdürülebilirlik Bilgi Ortağı, Avrupa Kalite Vakfı (EFQM) ve Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) Gelişim Ortağı seçilmiştir. Rothschild & Co yatırım bankasının Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanı sıra kariyeri boyunca çeşitli ülkelerde 70’ı aşkın şirketin yönetim kurullarında görev almıştır. Deneyimlerini Boğaziçi Üniversitesi’nde, Koç Üniversitesi’nde ve Harp Akademileri’nde strateji dersi vererek, kitapları ve köşe yazılarıyla paylaşmaktadır. Yönetim Kurulları ve Yönetişim konusundaki çalışmalarıyla dünyada tanınan, kitapları ve makaleleri birçok dilde yayınlanan ve Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyet Başkanı olan Dr. Argüden, Business at OECD (BIAC) Yönetişim Komitesi Başkanlığı ve IFC Kurumsal Yönetişim Danışma Kurulu üyeliği gibi uluslararası görevler üstlenmiştir. Ulusal Ağlar Dünya Başkanı seçilerek dünyanın en yaygın sürdürülebilirlik platformu olan UN Global Compact Yönetim Kurulu’nda görev almıştır. KalDer Başkanlığı sırasında Ulusal Kalite Hareketini başlatmıştır. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Özel Sektör Gönüllüler Derneği, BÜMED, TESEV, Türk-Amerikan ve Türk-Kanada İş Konseyleri gibi birçok sivil toplum kuruluşunun kuruculuğunu ve/veya liderliğini üstlenmiş ve Türkiye Basketbol Federasyonu Asbaşkanı seçilmiştir. Stratejik Liderlik, Üstün Vatandaşlık, Seçkin Kariyer gibi birçok ödül sahibi olan Dr. Argüden, yaşam kalitesini yükseltme çalışmaları nedeniyle Dünya Ekonomik Forumu tarafından Geleceğin 100 Global Lideri arasına seçilmiştir.
Ortaöğrenimini Alman Lisesi’nde tamamlamış, yükseköğrenimine İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği’nin ardından İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü Uluslararası İşletmecilik yüksek lisans programı ile devam etmiştir. İş hayatına 1989 yılında Koç Holding Planlama Koordinatörlüğü’nde Yetiştirme Elemanı olarak başlamasının ardından Uzman, Müdür ve Koordinatörlük görevlerini üstlenmiştir. 2004-2011 arasında Koç Holding Stratejik Planlama Başkanı olarak görevine devam etmiştir. Bu dönemde topluluk şirketlerinin stratejilerinin belirlenmesinde önemli rol üstlenmiş, Koç Topluluğu ana stratejilerinin ve portföy yapısının belirlenmesini sağlamıştır. Çok önemli şirket satınalma ve satış projelerini yürütmüştür. Bunlar arasında Tüpraş, Yapı Kredi satınalmaları ile Migros, Koç Allianz, Demir Döküm, Döktaş, İzocam şirketlerinin satışları da bulunmaktadır. Nisan 2011’den Nisan 2022’ye kadar Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı olarak görev yapmıştır. Bu görevinde Koçtaş, Tat Gıda, Düzey Pazarlama, Divan, Setur, Setur Marinalar, Koç Sistem, KoçDigital, Ram ve Inventram da dahil olmak üzere toplam 12 şirketin yönetim sorumluluğunu üstlenmiştir. Tamer Haşimoğlu halen bazı Koç Topluluğu şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmektedir. Bu görevlerine ek olarak, TÜSİAD ve Hisar Eğitim Vakfı (HEV) Mütevelli Heyeti Üyeliği bulunmaktadır. Bir süre YASED Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği üyeliği ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini üstlenmiştir.