BİRA SEKTÖRÜ 2010'DA TÜRKİYE'YE 1,6 MİLYAR EURO KAMU GELİRİ SAĞLADI

Ernst & Young'ın Bira ve Malt Üreticileri Derneği ‘Türkiye Bira Sektörünün Ülke Ekonomisine Katkıları’ başlıklı rapor yayımlandı.

Ernst & Young'ın Bira ve Malt Üreticileri Derneği (BMÜD) adına hazırladığı ‘Türkiye Bira Sektörünün Ülke Ekonomisine Katkıları’ başlıklı rapor yayımlandı. Raporda, Türkiye'deki bira sektörünün genel durumu, ülkeye sağladığı katma değer ve istihdam, bira şirketlerinin satın aldığı mal ve hizmetler gibi konularla ilgili bulgulara yer verildi. Rapora göre, 2009 yılında 1,3 milyar Euro olan bira sektörü kanalıyla elde edilen toplam devlet gelirleri, 2010'da önemli bir artış göstererek 1,6 milyar Euro'ya yükseldi.

05 Ekim 2011; Bira ve Malt Üreticileri Derneği (BMÜD) adına bağımsız denetim, vergi, kurumsal finansman ve danışmanlık hizmetlerinde bir dünya lideri olan Ernst & Young tarafından hazırlanan ‘Türkiye Bira Sektörünün Ülke Ekonomisine Katkıları’ başlıklı rapor yayımlandı. Raporda, Türkiye bira sektörünün ülke ekonomisine katkıları rakamlarla açıklandı.
Araştırmanın sonuçları, 2009 - 2010 yılları arasında bira sektöründen elde edilen yıllık toplam devlet gelirlerinin 1,3 milyar Euro'dan, 1,6 milyar Euro'ya yükseldiğini gösteriyor. Bir yıl içinde büyük bir artış yaşanan bu gelirler, kurumlar vergisi, ücret gelirleri üzerinden alınan gelir vergisi, KDV, ÖTV ve sosyal güvenlik katkı paylarını içeriyor.

AB ülkelerinden çok daha yüksek
Raporda, aynı miktardaki bira üretiminden elde edilen kamu gelirleri mukayese edildiğinde, Türkiye'de bira üretiminden elde edilen gelirin, ‘satın alma standardına göre kişibaşı GSYH tutarı’ Türkiye ile kıyaslanabilir AB ülkelerinin gelirlerinden daha yüksek olduğu kaydedildi. Ayrıca, seviye olarak alkollü içkilerin en yüksek oranda vergilendirildiği AB ülkeleri arasında yer alan İrlanda ve İsveç’e yakın olduğu da belirtildi.
2002 yılından bu yana Türkiye'de bira üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) 8 kez artırıldığına dikkat çekilen raporda, biraya uygulanan ÖTV’nin AB ülkeleri ortalamasından çok daha yüksek olduğu; biraya en yüksek ÖTV uygulayan ülkeler arasında, Türkiye’nin Finlandiya’dan sonra ikinci sırada yer aldığına dikkat çekildi. Türkiye'de her bir şişe biranın perakende satış fiyatının %62’sinin; açık nokta olarak adlandırılan turizm ve eğlence sektöründeki bira satış fiyatının ise %47’sinin KDV ve ÖTV olarak devlete aktarıldığı vurgulandı.

Türkiye, bira ihracatında başarılı bir performans sergiliyor
Raporda, Türkiye'de üretilen biranın her yıl yaklaşık %10'unun ihraç edildiği belirtildi. Almanya, Lübnan, Irak ve Azerbaycan'ın Türk bira sektörünün en önemli ihracat pazarları arasında yer aldığı ifade edilen rapordaki verilere göre, 2010 yılında Türkiye'nin bira ihracatı 2009 yılının %9 üzerinde, 51,6 milyon Euro ve 107,7 milyon litre olarak gerçekleşti. Raporda, aynı dönemde Türkiye'nin bira ithalatının ise 1 milyon Euro tutarında ve 1,4 milyon litre olduğu ifade edildi.