Efes İçecek Grubu Avrupa'da da hızla büyüyor ve Moldova Pazarı'nın Lideri Oluyor

Efes Breweries International B.V., Vitanta Intravest S.A. şirketinin hisselerini satın almak üzere teklifte bulundu.

Efes İçecek Grubu’nun yurtdışı bira faaliyetlerini yürüten Efes Breweries International B.V., Moldova makamlarından gerekli izinleri alarak, Moldova’nın başkenti Kişinev’de kurulu Vitanta Intravest S.A. ünvanlı bira şirketinin hisselerinin tamamını satın almak üzere teklifte bulundu. Vitanta Intravest S.A. şirketinin mevcut durumda %86 pay ile ana ortağı konumunda bulunan Western NIS Enterprise Fund (“WNISEF”), Kişinev’de bugün yapılan bir basın toplantısı ile, sözkonusu hisselerini Efes İçecek Grubu’na satma kararını açıkladı. 

Efes İçecek Grubu böylece, halen, faaliyet göstermekte olduğu Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Romanya gibi Avrupa ülkelerine bir yenisini, Moldova’yı, ekleyecek. Bira, meşrubat ve su sektöründe faaliyet gösteren Vitanta Intravest şirketi her üç sektörde de sırasıyla %70, %55 ve %29 pay ile Moldova pazarının lideri. 2001 yılı itibariyle yaklaşık 40 milyon litre toplam bira tüketiminin gerçekleştiği Moldova Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazarlarından biri. 2002 yılında %45 oranında büyüyeceği tahmin edilen Moldova bira pazarında kişi başı tüketim 2001 yılı verileri ile 9 litre olarak gerçekleşti. 

Efes İçecek Grubu Başkanı Muhtar Kent; “Efes İçecek Grubu Avrupa’nın en hızlı gelişen biracılık kuruluşu olarak emin adımlarla ilerliyor. 4 milyon nüfuslu, gelecek vaad eden Moldova pazarına Vitanta aracılığıyla hem bira, hem meşrubat, hem de su sektörlerinde lider olarak girmek önemli bir stratejik avantaj. Vitanta geniş ve kuvvetli bir marka portföyünü başarıyla yaratmış bulunmakta. Moldova’daki yeni markalarımızın nihai potansiyeli büyük bir heyecan yaratıyor.” dedi. Western NIS Enterprise Fund Başkanı Natalie Jaresko ise “WNISEF; Vitanta ve hissedarı olmamızdan bu yana başardıklarından gurur duymaktadır. 

Vitanta’nın yöneticileri ile beraber, uluslararası bira endüstrisinin liderlerinden birinin dikkatini çekmiş olan, bir ulusal bira endüstrisi lideri yarattık. Esasen bu, kuvvetli bir marka, yüksek kaliteli ürün ile verimli üretim ve dağıtım faaliyeti oluşturma yönündeki çalışmalarımızın, Vitanta’nın hissedarları ve Moldova ekonomisi için hakiki bir değer yarattığını kanıtlamaktadır. Efes’in, Vitanta’yı daha büyük başarılara götüreceğinden eminiz.” dedi. Moldova dahil 9 ülkede 12 bira, 4 malt fabrikası ve 9 Coca-Cola şişeleme tesisine sahip olan Efes İçecek Grubu, Adriyatik’ten Çin’e uzanan coğrafyada faaliyet gösteren en büyük içecek gruplarından birisi. 2001 yılı itibariyle Avrupa kökenli en büyük biracılar arasında 11. sırada yer alan Efes İçecek Grubu, bu bölgedeki lider bira şirketi olma yolunda da hızla ilerliyor. 

Efes İçecek Grubunun ürünleri halen 35’ten fazla ülkede beğeni ile tüketilirken, Grubun ana markası olan Efes Pilsen, Avrupa kökenli markalar içerisinde, dünyada bira tüketicilerin tercih ettiği ilk 10 markadan biri. Efes İçecek Grubu kendi markalarını Türkiye dışına taşırken, dünyanın önde gelen markalarını da faaliyet gösterdiği ülkelere taşıyor. Efes İçecek Grubu, Türkiye’de dünyaca ünlü ABD’li “Miller Genuine Draft” ve Alman “Beck’s” markalarını üretirken, Rusya’da da Almanya’nın en önemli markalarından “Warsteiner Premium Verum”’un üretimine başladı.