Moscow Efes Brewery, Amstar Bira Fabrikasını satın aldı

MEB 25 MİLYON ABD DOLARI FİNANSMAN SAĞLADI


Efes İçecek Grubu’nun yurtdışı bira faaliyetlerini yürüten Efes Breweries International N.V.’nin (“EBI”) Rusya’daki bağlı ortaklığı olan Moscow Efes Brewery (“MEB”), Rusya’nın Urallar Bölgesi’ndeki Ufa’da kurulu Amstar Bira Fabrikası’nın (“Amstar”) 100%’ünü, bir kısmı nakit diğer kısmı hisse değişimi ile karşılanmak suretiyle satın aldı. Yeni ve modern bir fabrika olan Amstar yıllık 120 milyon litre bira üretim kapasitesine sahiptir. Halen iki dinamik marka üretip pazarlayan Amstar’ın popüler segmentte bulunan “Beliy Medved” markasının yanı sıra yerel premium segmentinde bulunan “Sokol” markası da hızla gelişen alkolsüz bira segmentinde lider konumdadır. 

MEB, Amstar hisselerinin %100’ünü alırken, bu hisselerin %30’unu nakit ile karşılayacaktır. Kalan %70 hisse karşılığında ise MEB’de yeni hisse ihraç edilmesinden sonra, MEB’nin sermayesinin yaklaşık %12’sini temsil edecek şekilde bir hisse değişimi yapılacaktır. Satın alma süreci MEB ve Amstar için sırasıyla 5:1 oranında bir değerleme üzerinden gerçekleşmiştir. EBI’ın satın alma işleminden sonra MEB’deki hissesi %71 olacaktır. 

MEB geçtiğimiz ay Rostov’da kurduğu yeni ve modern bira fabrikasında üretime başlamıştır. Moskova ve Rostov’daki bira fabrikalarına ilave olarak Amstar, Ufa’daki stratejik konumu itibariyle MEB’nin üretim sistemini önemli ölçüde geliştirerek toplam üretim kapasitesini yıllık 520 milyon litreye çıkartmış olacaktır. Bu arada MEB, bir kısmını Amstar hisselerinin satın alınmasında bir kısmını da işletme sermayesi olarak kullanmak amacı ile, Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası EBRD ve ABN AMRO N.V. tarafından ortaklaşa sağlanan 25 milyon ABD doları tutarında uzun vadeli bir borç kullanıyor. Borç Anlaşması’na ilişkin İstanbul’da yapılan imza törenine EBRD Agribusiness Direktörü Hans Christian Jacobsen, ABN AMRO N.V. (Türkiye-Kurumsal Pazarlama) Müdürü Zeynep Atay, Efes İçecek Grubu Başkanı Muhtar Kent ve kuruluşların üst düzey yetkilileri katıldılar. 

Törende konuşan EBRD Agribusiness Direktörü Hans Christian Jacobsen, Efes İçecek Grubu’nun Rusya bira pazarındaki stratejik hedeflerine başarıyla ulaşmaya devam ettiğini belirterek, Grubun Rusya’nın halen önemli gelişim potansiyeline sahip bölgelerine genişlemesinden memnunluk duyduklarını iletti. Jakobsen aynı zamanda, Efes ile stratejik bir yatırımcı olarak işbirliğinin devamından ve Efes ile ilişkilerini geliştirecek şekilde ABN AMRO ile bir borç sendikasyonu sağlamaktan da mutluluk duyduklarını dile getirdi. Böylece EBRD’nin 1999 yılından bu yana tüm EBI operasyonlarının kurulup gelişmesi için sağlamış olduğu fonlar, sermaye ve borç olarak, toplam 95 milyon ABD dolarını geçti. 

Efes İçecek Grubu Başkanı Muhtar Kent ise, “Amstar’ın MEB’nin başarılı sistemine dahil olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Moskova, Rostov ve Ufa’daki üç fabrikamızla oluşturduğumuz altın üçgen bize, kuvvetli markalardan oluşan rakipsiz ürün gamımız ile birlikte, artan talebi karşılamak üzere önemli bir lojistik avantaj sağlayacak. Böylece Rusya’daki en büyük üçüncü biracılık sistemi olacağız ve önümüzdeki dönemde de pazardaki genel büyüme hızının ötesinde bir büyüme yakalamayı bekliyoruz” dedi. Amstar hissedarlarını temsilen konuşan Tagir Saidkhuzhin de MEB’in “Efes Pilsener” ve “Stary Melnik” markaları ile büyük bir başarı elde ettiğini ve Amstar’ı da içeren bu yeni sistemin dinamik ve başarılı gelişimini sürdürmesini beklediğini söyledi. Amstar’ın satın alınması ile birlikte MEB, Haziran 2003 itibariyle AC Nielsen verilerine göre, değer bazında yaklaşık %7 pazar payıyla Rusya bira pazarındaki en büyük 3. üretici konumuna gelmiştir. MEB Rusya Bira Pazarı’nda, ürettiği “Efes Pilsener” ve “Stary Melnik” markaları ile, sırasıyla lisanslı premium segmentinde %18 ve yerel premium segmentinde %24 pazar payı ile lider konumdadır. 

MEB aynı zamanda 2002 yılının Aralık ayında önde gelen Alman bira markası “Warsteiner Premium Verum”un da Rusya’da lisanslı üretimine başlamıştır. EBI, Efes İçecek Grubu’nun yurtdışı bira faaliyetlerinin holding şirketi olarak Hollanda’da kurulmuştur. Faaliyete geçmesinden bu yana geçen dört yıl boyunca satış hacmini yıllık ortalama %135 seviyesinde artıran EBI, Adriyatik’ten Çin’e kadar olan bölgede kaliteli premium bira marklarının lider üreticisi konumuna gelmiştir. EBI halen Rusya, Romanya, Kazakistan, Ukrayna ve Moldova’da kurulu 8 bira fabrikası ve 2 malt tesisi ile yıllık 800 milyon litrenin üzerinde bira ve 50,000 ton malt üretim kapasitesine sahiptir. EBI’ın önümüzdeki dönemlerde faaliyetlerini bölgedeki diğer bazı ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletmesi beklenmektedir.