Avrupa'da hızla büyüyen Efes İçecek Grubu Sırbistan Pazarına da girdi

Avrupa'da hızla büyüyen Efes İçecek Grubu Sırbistan Pazarına da girdi

Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii’nin iştiraklerinden, Efes İçecek Grubu’nun yurtdışı bira faaliyetlerini yürüten Efes Breweries International N.V. (“EBI”), Sırbistan’da kurulu Pancevo Bira Fabrikası’nın (“Pancevo”) çoğunluk hisselerini satın almıştır. EBI böylece, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Romanya ve Moldova’nın ardından faaliyet gösterdiği Avrupa ülkelerine Sırbistan’ı da ekleyerek, Orta Asya’nın en önemli pazarlarından olan Kazakistan ile beraber, yurtdışında faaliyet gösterdiği ülke sayısını 6’ya çıkarmış olacaktır. 

Pancevo, Sırbistan bira pazarında, Belgrad kentinin hemen dışında kurulu tesislerinde ürettiği “Weifert”, “Karsten” ve “Standart” isimli 3 markası ile faaliyet göstermektedir. Tümüyle yerel üreticilerin rekabet içinde olduğu Sırbistan bira pazarında, 2002 yılında toplam tahmini 470 milyon litre üzerinde bira tüketimi gerçekleşmiş olup, kişi başı bira tüketimi 58 litre seviyesindedir. Pancevo’nun 2003 yılında %50 civarında bir kapasite kullanım oranına ulaşması beklenmektedir. Pancevo ayrıca, 2005 yılına kadar yaklaşık 10 milyon ABD$ yatırım ile mevcut durumda 40 milyon litre seviyesinde bulunan üretim kapasitesini arttırmayı planlamaktadır. 

EBI, Pancevo’da gerçekleştirilen sermaye artışına iştirak ederek, sözkonusu şirketin %63 hissesine sahip olmuştur. Pancevo’ya bu yöntemle konan yaklaşık 6.5 milyon ABD$ tutarındaki nakdi sermaye, fabrikanın teknik altyapısının iyileştirilmesi ve ürün kalitesinin artırılması için kullanılacaktır. Böylece EBI, Sırbistan’a yatırım yapan ilk uluslararası bira şirketi olmuştur. Efes İçecek Grubu Başkanı Muhtar Kent “Avrupa’nın önemli pazarlarından biri olan Sırbistan’da da, Pancevo’nun 250 yıllık bira üretim geleneği ile Efes’in modern teknik ve pazarlama becerisini birleştirip, pazardaki lider bira üreticileri arasında olacağız.” dedi. Kent “Ayrıca Sırbistan’da ilk uluslararası bira şirketi olmanın avantajını da süratle hareket ederek kullanacağız.” diye ekledi. 

Halen 10 ülkede 14 bira, 4 malt fabrikası ve 9 Coca-Cola şişeleme tesisine sahip olan Efes İçecek Grubu, Adriyatikten Çin’e uzanan coğrafyada faaliyet gösteren en büyük içecek gruplarından birisidir. Aynı zamanda, 2002 yılı itibariyle Avrupa kökenli en büyük 10 bira şirketi arasında yer alan Efes İçecek Grubu, bu bölgedeki lider bira şirketi olma yolunda da hızla ilerlemektedir. Efes İçecek Grubu’nun ürünleri halen 35’ten fazla ülkede beğeni ile tüketilirken, Grubun ana markası olan Efes Pilsen, Avrupa kökenli markalar içerisinde, dünyada bira tüketicilerin tercih ettiği ilk 10 markadan biridir. Efes İçecek Grubu kendi markalarını Türkiye dışına taşırken, dünyanın önde gelen markalarını da faaliyet gösterdiği ülkelere taşımaktadır. Efes İçecek Grubu, Türkiye’de dünyaca ünlü ABD’li “Miller Genuine Draft” ve Alman “Beck’s” markalarını üretirken, Rusya’da da Almanya’nın en önemli markalarından “Warsteiner Premium Verum”un üretimine başlamıştır.