Efes, Sırbistan-Karadağ'ın En Büyük Üçüncü Bira Üreticisi...

Efes Breweries International,Zajecar hisselerinin %64'üne sahip oldu.

Efes İçecek Grubu'nun yurtdışı bira faaliyetlerini yürüten Efes Breweries International, Sırbistan-Karadağ'da “ Zajecar ” fabrikasını satın aldı.

Efes Breweries International, yaklaşık 12 milyon Euro ödeyerek Zajecar hisselerinin %64'üne sahip oldu.

Kurulu olduğu Sırbistan-Karadağ'ın Zajecar şehriyle aynı adı taşıyan bira fabrikası, yıllık 100 milyon litre üretim kapasitesine sahip.

Zajecar fabrikası geçtiğimiz yıl yaklaşık 44 milyon litrelik satış gerçekleştirmişti.

Sırbistan-Karadağ bira pazarındaki toplam üretim miktarı Ocak - Ağustos 2004 döneminde, önceki yıla oranla %2,2 büyüyerek 430 milyon litreye ulaşmış durumda.

Efes Breweries International geçtiğimiz yıl, başkent Belgrad'da faaliyet gösteren Pancevo bira fabrikasını satın almış ve Weifert markasını yeniden lanse etmişti. Sırbistan bira pazarında hızlı bir gelişim gösteren Efes Breweries International 2004 yılının ilk altı aylık döneminde satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre %91 oranında artırdı.

Zajecar fabrikasının da satın alınmasıyla, Sırbistan-Karadağ'daki iki fabrikasında toplam 140 milyon litre kapasiteye ulaşan Efes Breweries International aynı zamanda %10,4 üretim payı ile pazardaki en büyük üçüncü bira şirketi konumuna yükseldi.

Efes İçecek Grubu Başkanı Muhtar Kent yaptığı değerlendirmede; “Sırbistan bira pazarında mevcut markalarımız “ Weifert ” ve “ Standard ile hızlı bir gelişim gösterdik. Zajecar bira fabrikası ile birlikte portföyümüze kattığımız “ Pils Plus ” ve “ Zajecarsko ” markalarının Sırbistan pazarındaki büyümemize çok olumlu katkıda bulunacağına inanıyorum. Ayrıca yeni fabrikamızda mevcut markalarımızı da üreterek hem lojistik avantaj sağlayacağız, hem de pazar payımızı arttıracağız.” dedi.

Muhtar Kent, Zajecar fabrikasını satın almakla Avrupa'nın önemli pazarlarından biri olan Sırbistan-Karadağ pazarındaki yerlerini sağlamlaştırdıklarını da sözlerine ekledi.