500 Milyon Dolarlık Tahvil İhracı Anadolu Efes'in Küresel Bir Şirket Olduğunu Bir Kez Daha Doğruladı

Türkiye bira sektörünün lider şirketi Anadolu Efes çok başarılı bir tahvil ihracı gerçekleştirdi. 10 yıl vadeli, % 3.375 faizli, 500 milyon ABD doları tutarındaki tahvil aynı zamanda birçok ilke imza attı.

Hacim bakımından Avrupa'nın 5. , dünyanın ise 12. en büyük bira üreticisi olan Anadolu Efes, Ekim ayında Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirdiği ‘roadshow’un ardından 500 milyon ABD doları tutarında tahvil ihracı yaptı. %3.523’lük yeniden satış getiri oranı üzerinden fiyatlanmış %3,375 kupon oranı, ABD doları bazlı, 10 yıl vadeli ve BBB- notlu bir tahvilde Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika bölgeleri için de en düşük faiz oranı oldu. Bu bölgeler ve Türkiye için yeni bir ‘benchmark’ yaratan başarılı tahvil ihracı ile Anadolu Efes, küresel bir şirket olarak güçlü uluslararası konumunu bir kez daha doğrulamış oldu. 

Yapılan tahvil ihracatı aynı zamanda birçok ilke de imza attı. Bunlardan bazıları şöyle sıralanıyor: 

• Çift yatirim yapilabilir nota sahip ilk Türk sirketinin tahvil ihraci, 
• Uluslararası piyasalara ulaşan ilk ‘blue chip’ ( büyüklüğü küresel anlamda kabul gören) Türk tahvili, 
• ürkiye'den ilk 10 yıl vadeli reel sektör tahvil ihracı, 
• Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika bölgelerinde ABD doları bazlı, 10 yıl vadeli ve BBB- notlu bir tahvil için gerçekleşen en düşük faiz oranı. 

9 misli talep alan tahvil ile Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika bölgelerinde gelecekteki benzer işler için bir ‘benchmark’ oluşturdu. 

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Anadolu Efes başkanı Alejandro Jimenez şunları söyledi: 

"Yapılan işlemden ve elde edilen sonuçlardan çok memnunum. Ortaya çıkan yüksek talep şirketimizin uluslararası yatırımcıların gözünde ne kadar cazip olduğunu gösterdi ve ihraç ettiğimiz tahvil Anadolu Efes'in global bir şirket olarak sahip olduğu güçlü konumu bir kez daha doğruladı. Bu tahvil bizim uluslararası alandaki sürdürülebilir büyümemize daha da güçlü ve kolay bir şekilde devam etmemize yardımcı olacak."