Anadolu Efes Tüketici Ürünleri Sektörünün Küresel Güçleri Arasında
Deloitte tarafından dünyadaki en büyük tüketici ürünleri şirketlerinin incelendiği raporda Efes, ciro sıralamasına göre ilk 250 şirket, maddi olmayan duran varlıklarına biçilen değer olarak ise ilk 30 şirket arasında yer aldı.
Denetim ve danışmanlık alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden olan Deloitte,
“Tüketici Ürünlerinin Küresel Güçleri 2012” başlıklı raporunda, tüketici ürünleri sektörünün dünya çapındaki en büyük şirketlerini inceledi. Raporda yer alan sıralamalarda Efes, ciroya göre ilk 250 şirket içindeki üç Türk şirketinden biri olurken, ‘Q rasyosu’ olarak adlandırılan analize göre ise ilk 30’a giren tek Türk şirketi oldu.
Raporda yer alan ilk 250 şirket analizinde, incelenen şirketlerin kamuya açık nitelikteki 2010 yılı net satış verileri kullanıldı. Q rasyosu analizinde ise, halka açık şirketlerin piyasa değerlerinin maddi duran varlıklarına olan oranları incelendi.
En büyük 250 sıralamasına giren şirketlerin tamamına ait net satışlar toplamı 2010 yılında 2,82 trilyon doları aşmış durumda. Deloitte’un sıralamasına göre 2,5 milyar dolar ile 135 milyar dolar arasında ciro yapan toplam 250 şirket arasında Anadolu Efes 228. sırada yer alıyor. Efes, Türk gıda ve içecek sektörünün, dünyadaki en büyük 250 sıralamasına giren tek temsilcisi durumunda.
Anadolu Efes, Bira Grubu Başkanı Alejandro Jimenez Deloitte’un raporuna ilişkin şöyle konuştu:
"43 yıllık geçmişe sahip bir şirket olan Efes, kuruluşundan bu yana, paydaşları için sürdürülebilir değer üretmeyi kendisine hedef almıştır. Bu anlayıştan yola çıkarak oluşturduğumuz strateji ve kararlı uygulamalarımız sayesinde bugün, dünyanın en büyük 12. ve Avrupa’nın en büyük 5. bira üreticisi konumundayız. Deloitte'un bu kapsamlı raporunda yer aldığımız konumun Türk sanayinin ulaştığı küresel rekabet gücünü göstermesi açısından gurur verici olduğunu düşünüyorum."
"Q rasyosu" neden önemli?
Deloitte’un bu kapsamlı raporunda, bir şirketin ciro büyüklüğünün dikkate değer bir gösterge olmakla birlikte, şirketin gelecek performansı hakkında bir şey söylemeyeceği ifade ediliyor. Aynı şekilde tek başına piyasa değeri itibarıyla yapılacak analizlerin de geleceğe yönelik çok şey söylemeyeceğine değiniliyor. Buna karşılık, şirketin piyasa değerinin, maddi duran varlıklarına olan oranı olarak adlandırılan Q rasyosunun 1’den büyük bir değere sahip olmasının ise belirgin bir anlam taşıyacağı belirtiliyor. Buna göre, Q rasyosunun 1’den büyük olması, finansal piyasa katılımcılarının, ilgili şirketin, marka, farklılaşma, yenilikçilik, müşteri tecrübesi, pazar gücü, müşteri sadakatı ve başarılı yönetim gibi maddi olmayan duran varlıklarına pozitif bir değer biçtikleri anlamına geliyor. 1’den küçük bir değere sahip olan bir Q rasyosu ise, maddi olmayan duran varlıklar bazında değer yaratılamadığına ve şirketin fiziki varlıklarının karşılığında yeterince getiri elde edilemediğine işaret ediyor.
Bu anlamlı kritere göre yapılan dünyadaki ilk 30 tüketici ürünleri şirketi sıralamasına girmeyi başaran tek Türk şirketi Efes’in Q rasyosu 2 olarak hesaplanmış. Coca Cola Company ‘nin 2,12 lik değerle 25. olduğu sıralamada Efes 29. sırayı alıyor.
http://www.deloitte.com/assets/Dcom-BruneiDarussalam/Local%20Assets/Documents/Global%20Powers%20of%20CP%202012_Deloitte_Web.pdf