Efes'in 2009-2010 Sürdürülebilirlik Raporu yayınlandı...

Efes 2015’e kadar, %25 daha az su , %14 daha az enerji ve karbon ayakizini yüzde %15 oranında düşürmek hedefimiz.

Efes, karbon ayak izini % 11, enerji tüketimini % 12, su tüketimini %13 azalttı. Efes, 2008 yılından başlayarak su kullanımını % 13, enerji tüketimini % 12 azalttı. Tek yönlü cam şişe ağırlığını % 17 azaltan Efes, karbon ayak izindeyse 2007 yılı baz alınarak %11’lik bir iyileşme sağladı. Efes 2015’e kadar, % 25 daha az su tüketmeyi, % 14 daha az enerji kullanmayı ve karbon ayakizini yüzde %15 oranında düşürmeyi hedefliyor. 

21 Aralık 2011; Efes, 2009 - 2010 faaliyetlerini ele alan Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı. Raporda Efes'in sürdürülebilirlik kapsamında bugüne kadar başardıkları ve gelecek için hedefledikleri ele alındı. Rapora göre şirket bira üretimindeki su kullanımını litre bazında % 13, enerji tüketiminiyse %12 azalttı. Son 2 yılda tek yönlü cam şişe ağırlığını % 17 azaltan Efes'in karbon ayak izinde ise % 11 azalma tespit edildi. 

Raporda şirketin 2015 hedeflerine de yer verildi. Bu doğrultuda Efes, 2015 yılında aynı miktarda birayı %25 daha az su tüketerek üretecek. Enerji tüketimini %14 düşürecek, karbon ayak iziniyse %15 azaltacak. 
Türkiye, Rusya ve Kazakistan’ı kapsayan rapor, önümüzdeki yıl itibariyle, Efes’in operasyonlarının bulunduğu 5 ülkeyi kapsayacak. 

Alejandro Jimenez (CEO) raporla ilgili olarak şunları söyledi: 

'Şirketimizin 42'inci faaliyet yılını tamamladığımız bu raporlama döneminde elde ettiğimiz en önemli kazanımlardan biri kurumsal misyonumuzdaki değişiklik oldu. Faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarlarda en çok beğenilen bira firması olmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda 2009 - 2010 Sürdürülebilirlik Raporumuzda hem şimdiye kadar yaptıklarımız, hem de bundan sonrası için hedeflerimizi şeffaf bir şekilde ele aldık.' 

Tüm paydaşların beklentilerine yanıt verecek bir rapor hazırlandı 

Efes'in sürdürülebilirlik raporu dünya çapında geçerli olan Global Raporlama İnsiyatifi (GRI) Sürdürülebilirlik Raporlama Rehberi'ne uygun bir şekilde, 'GRI B' seviyesinde onaylandı. 

Efes, raporu tüm paydaş gruplarının beklentilerine yanıt verecek şekilde hazırladı. Tespit ettiği hedef okuyucu kitlesini oluşturan çalışanları, müşterileri ve tüketicileri, yatırımcıları ve pay sahipleri, bayi ve distribütörleri, medya, kamu kuruluşları, akademik camia ve sivil toplum kuruluşlarının beklenti ve bilgi ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir içerik yaratmaya dikkat etti. 

Efes, herkes için değer üreten bir firma olmayı hedefliyor

Efes, daha az su tüketen, üretimini daha az enerji ve emisyonla gerçekleştiren, daha az ambalaja ihtiyacı olan, yetenekleri destekleyen, değer zincirini geliştiren, sorumluluk sahibi, toplumsal gelişimi destekleyen, çevreye saygılı ve emniyetli bir firma olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. 
Daha az su tüketen bira: Sürdürülebilir bir gelecek için su kaynaklarının sorumlu bir şekilde kullanılması gerektiğinin farkındalığıyla hareket eden Efes, su tüketimindeki uzun soluklu ve sürekli azaltımı devam ettiriyor. 2010'da 2008'e oranla daha fazla bira üretmiş olmasına rağmen şirket litre bazında % 13 daha az su kullandı. % 13,7 daha az atık su oluşturdu. Su tüketiminde 4,7 hl/hl, atık su tahliyesinde 3,5 hl/hl düzeyini yakaladı. Efes, 2015 için tüm operasyonlarında % 25 daha az su kullanmayı ve 2,3 hl/hl'lik atık su tahliye düzeyine ulaşmayı hedefliyor. 

Daha az enerji ve emisyonla üretilen bira: Efes, 2007 - 2010 dönemindeki bira ve malt üretim süreçlerinde enerji tüketimini litre bazında % 12, karbon ayak izini ise % 11 azalttı. Şirketin 2015 hedefi litre başına % 14 daha az enerji tüketmek ve karbon ayak izini ürün başına % 15 azaltmaktır. 
Daha az ambalaj gerektiren bira: Son 2 yılda tek yönlü cam şişe ağırlığını % 17 azaltan Efes, ÇEVKO Vakfı'nın kurucu üyelerinden biri olarak Türkiye'deki geri dönüşüm hareketine liderlik yapıyor. Çevresel Etki Azalım Çalışma Grubu'yla birlikte mevcut ambalaj portföyünün çevresel etkilerini değerlendirecek olan şirket, daha az ambalaj malzemesi ve çevreci ambalajlar kullanmayı hedefliyor. 

Yetenekleri destekleyen bira: Efes, raporlama döneminde mesleki eğitim, kültürel çeşitlilik ve iç iletişim alanında çeşitli yaklaşım, uygulama ve programla yeteneklerin geliştirilmesine odaklandı. Bu doğrultuda şirket, yeteneklerin motive, mutlu ve kurumsal hedeflere odaklanmasını sağlayacak bir çalışma ortamı sunmaya devam edecek, yetenekleri korumanın yanı sıra yenilerini oluşturmak için çalışacak. 
Değer zincirini geliştiren bira: Şirket, yaklaşık 25 yıldır sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları sonucunda 15 yeni arpa ve 7 yeni şerbetçiotu tohumu tescil ettirdi. Rapor döneminde kurak iklimlerde yetişebilen yeni bir arpa tohumu geliştirerek yeni ekim olanakları oluşturdu. Türkiye'deki tarım destek programını sürdüren Efes, Rusya'da da benzer uygulamalara başladı. Efes, değer zincirinde iş geliştirme uygulamalarını daha da geliştirerek sürdürmeyi hedefliyor. 

Sorumluluk sahibi bira: Efes, satış sistemleri ve dağıtım ağında gerçekleştirdiği iyileştirmelerin yanı sıra bira kültürünün geliştirilmesine yönelik Birahane İyileştirme Projeleri, Muhabbet Sokak, Bira Bahçeleri, Gezici Bira Müzesi gibi yeni projeleri hayata geçirdi. Türkiye'de araçlı alkol kullanımına karşı yeni bir kampanya da başlattı. Şirket, bira kültürüne değer veren bir tüketici kitlesi oluşturmaya ve bilinçli tüketime yönelik çalışmalarına devam edecek. 

Toplumsal gelişimi destekleyen bira: Efes, yerel tedarik ve istihdama ek olarak eğitim, sağlık, kültür-sanat, spor ve turizme verdiği desteği sürdürüyor. Doğu Anadolu'da yürütülen Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) ve Turizm Elçileri Eğitim Programı, 2009 - 2010 döneminde gerçekleştirilen çalışmalar arasında yer alıyor. Şirket, önümüzdeki dönemde de küresel bir vatandaş, faaliyet gösterdiği toplumlara karşı sorumlu bir komşu olmaya devam edecek. 

Çevreye saygılı ve emniyetli bira: Operasyonel güvenilirliğin geliştirilmesi için çalışan eğitimleri, atık ve koku yönetimi, ölçme ve kontrol alanlarına yatırım yapan Efes, sağlık ve emniyete yönelik çalışmalarını geliştirmeyi sürdürecek. En ileri teknolojiyi kullanarak çevresel etkilerini minimum düzeye indirecek 

2009-2010 Sürdürülebilirlik Raporu'nu indirmek için tıklayınız.